• Pamiršai slaptažodį?

Kaip atrasti savo meilės kalbą?

Nuotrauka is www.freepik.com
Nuotraukos autorius – Akvilė Užpulevičiūtė

  

Labas! Nauji metai ir vėl nauji tikslai? Turbūt tu, kaip ir aš išsikėlei jų begalę. Tačiau, aš savuosius po truputį pradedu vykdyti. Mano naujųjų metų planuose yra per mėnesį perskaityti bent po vieną knygą, o pirmoji patekusi į mano rankas buvo Gario Čapmano „Penkios meilės kalbos“. Puiki knyga norint suprasti kaip komunikuoti su sutuoktiniu, mylimuoju ar net savo vaiku, nes kiekvienas iš mūsų meilę išreiškiame ir ją priimame skirtingai, kiekvienas mes šnekame savo meilės kalba.

Turbūt kiekvienas esame pagalvoję, kodėl mes nuolat baramės, negalime susišnekėti, kas nutiko? „Tai yra dėl to, kad mes šnekame skirtingomis meilės kalbomis“,– teigė psichologas Garis Čapmanas. Vieniems svarbu išgirsti palaikymo žodžius ar kuo daugiau laiko praleisti kartu su mylimu žmogumi, kitiems užtenka dovanų, rodomo paslaugumo ar švelnaus prisilietimo. Visa tai – penkios meilės kalbos. Aš, ne išimtis. Mano paskutiniai santykiai nenusisekė, todėl norėdama išanalizuoti, ką darau ne taip, pradėjau skaityti būtent tokio pobūdžio knygas. Perskaičiusi šią knygą supratau savo klaidas, ką darau ne taip ir ko reikėtų vengti. Dabar į santykius žiūrių visai kitaip. Gerai pažįstu žmogų, nebėra pykčių dėl dalykų, kurie anksčiau man kėlė įkarštį, žinau kaip išlaikyti žmogaus emocijų rezervuarą pilną. Dabar viskas paprasčiau. Knyga padėjo ne tik suprasti ir mylėti žmogų, bet svarbiausia išmokau kaip mylėti save. Suvokiau, kad mano meilės kalba yra laiko leidimas kartu. Jeigu noriu būti laiminga, man reikia kuo daugiau praleisti laiko su žmogumi. Bet tai nereiškia, kad televizorius žiūrėjimas, nekalbant, yra produktyvus laiko leidimas kartu. Žmogus turi būti su tavimi ir darbais ir mintimis. Tai žinodami žmonės gali ramiai atsikvėpti, nes jis žino kaip pripildyti mano emocijų rezervuarą, o kai rezervuaras pilnas, tai ir pykčių nėra. Psichologas Garis Čapmanas jau daugiau nei tris dešimtmečius konsultuoja su vienais ar kitais sunkumais susiduriančias poras. Per ilgus darbo metus specialistas pastebėjo, jog absoliuti dauguma jo klientų meilę išreiškia ir interpretuoja penkiais būdais, tai yra penkiomis meilės kalbomis.

Penkios meilės kalbos :

  • Laiko leidimas kartu, tai reiškia,  kad darote kažką kartu, kai duodate savo sutuoktiniui visą dėmesį. Vienas iš būdų, kaip Čapmanas siūlo tai padaryti, yra nustatyti kasdieninį dalijimosi laiką, kuriame kiekvienas iš jūsų kalbės apie tris dalykus, kurie įvyko per dieną ir kaip jaučiates.
  • Palaikymo žodžiai, komplimentai, dėkingi žodžiai, nuolatinis skatinimas: tai yra esminis gerų santykių ingredientas, pagrįsti abipusiu pasitikėjimu ir dėkingumu. Jei jūsų sutuoktinio meilės kalba yra palaikymo žodžiai, pabandykite jų sukurti kuo dažniau ir kuo daugiau.
  • Paslaugos, šios meilės išraiškos gali svyruoti nuo mažų dalykų, kuriuos atliekate namuose iki atsakomybės už didelius projektus – užduotys, kurioms reikalingas mąstymas, planavimas, laikas, pastangos ir energija. Čapmanas siūlo sutuoktiniui duoti meilės raštelį, kuriame  būtų parašyti kažkokie darbai, paslaugos, kuriuos reikia atlikti ir taip jį padarytų laimingu.
  • Dovanos, jei jūsų sutuoktinis mėgsta staigmenas, tai pradžiuginkite jį jam duodamas pinigų, nuosavų dovanų ar sukurtų daiktų. Kai kurie sutuoktiniai, kalbantys šia meilės kalba, yra labiausiai sužavėti dovanomis.
  • Fizinis prisilietimas, tai bučiniai, apkabinimai, rankų laikymasis ir lytiniai santykiai yra svarbios intymumo išraiškos.
Nuotrauka: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images

 

Psichologas aprašo daug gyvenimiškų situacijų, kurios padeda įsigilintį į problemą. Pavyzdžiui, specialistas pasakoja apie Betę ir Bilą ilgai kartu gyvenančią porą, kuri laikui bėgant nustojo džiaugtis vienas kitu. Betė turi viską, didelius namus, poilsio inventorių ir visą kitą, tačiau, koks tikslas visa tai turėti jeigu niekada nesidžiaugia tuo ką turi kartu. Ji norėjo vyro dėmesio, laiko, kurį skirtų tik tais jai, kad jis ką nors veiktų su ja. Bilas – sunkiai ir daug dirbantis žmogus, kuriam svarbiausia buvo palaikymas, jo kalba buvo palaikymo žodžiai. Betė tai supratusi visada palaikė savo sunkiai dirbantį vyrą ir sutuoktinis tai pastebėjo ir jo nuomonė apie Betę pagerėjo. Betės ši kalbą neveikė ir ji vis tiek buvo nelaiminga. Psichologas Bilui patarė daugiau laiko skirti Betei. Ir ką jūs galvojate? Betė žyste pražydo! Betė buvo labai laiminga, nes Bilas leisdamas savo laiką su ja ir vėl sugrąžino į tuos jaudinančius laikus, kai jie vos tik pradėjo susitikinėti. Paprasta komunikacija. Žmonės išmoko kaip reikia šnekėti vienas su kitu, kokia kalba bendrauti. Žmonės pykstasi ir skiriasi, nes nežino ko iš tikrųjų jiems reikia, nežino kaip kalbėtis. Galbūt vyras jums dovanoja prabangias dovanas, gėles, bet jūsų tai netenkina, nes jūsų meilės kalba visai ne tokia, o mylimasis to nesupranta ir puola į neviltį nežinodamas kaip kitaip pripildyti emocijų rezervuarą teigiamomis emocijomis, atrodo, padarė viską, kad mylimoji būtų laiminga. Taigi, paprasčiau būtų bendrauti jeigu žinotumėm kokia kalba reikia kalbėti. Aš sužinojus, kaip komunikuoti, pasilengvinau savo kasdienybę. Kita nuomone pasidalino „The Cut“ tinklaraštyje. Vidutiniškai žmonės gerai supranta vienas kitą, tai paminėjo Čikagos universiteto psichologas Nikolajus Epley savo 2014 m. knygoje „Mindwise“ . Atkikęs tyrimą, psichologas Epley savo knygoje apibūdina, kad perskaitę knygą svetimi žmonės galėjo suprasti vienas kito mintis ir jausmus apie 20 proc. tikslumu.

„Žmonijos gyvavimo variklis yra troškimas būti artimam ir kam nors mylimam“,- Garis Čapmanas. Kiekvienas nori būti suprastas ir mylimas ir kiekvienas nori savo šiluma ir meile dalintis. Svarbiausia reikia išmokti kalbėtis vienas su kitu, o tai yra raktas į pilnaverčius santykius, kurie suteikia gyvenimui spalvų. „Penkios meilės kalbos“ knyga kiekvienam padės atrasti kaip pripildyti savo ir mylimo žmogaus emocijų rezervuarą tiesiog išsiaiškinant kaip reikia bendrauti.

 

 

Autorius
Akvilė Užpulevičiūtė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Akvilė Užpulevičiūtė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Bird of Paradise
  • Orchid & flying plane
  • Suzy
  • Orchid
  • Market
  • Orchid ##
  • Old market
  • Orchid #
  • Hibiscus

ThemeForest