• Pamiršai slaptažodį?

Kaip užtikrinti sklandžią tarpkultūrinę komunikaciją?

Skirtingi gymiai (Nuotrauka iš www.unsplash.com)

Pasaulyje apstu kultūrų – iki šiol nėra tiklsaus skaičiaus, nurodančio, kiek jų egzistuoja. Kultūrą formuoja ne tik išorės aplinkybės, kalba, bet ir skirtingi įpročiai, tradicijos, taisyklės ar įsitikinimai. Šiandieną, kada pasaulis tampa vis globalesniu, galima ne tik laisvai rinktis, keliauti, tobulėti, bet ir bendrauti, susidurti bei pažinti kitas kultūras. Nors informacijos apie jas yra daug, vis dėlto iki šiol ne vienas gali klysti ar nežino, kaip elgtis ir tinkamai suprasti kitos kultūros žmogų. Ir tai – normalu. Tačiau suvokiant tarpkultūrinės komunikacijos svarbą, gilinant žinias bei vadovaujantis paprastomis taisyklėmis galima kurti gražų ir kokybišką ryšį su kitomis kultūromis.

1. Empatija – sėkmingos komunikacijos pagrindas

Empatija, kitaip sakant, emocinio ryšio kūrimas, pastangos įsijausti į kito žmogaus išgyvenimus, jausmus užtikrina nepaviršutinišką, atvirą ryšį. Siekiant suprasti kitos kultūros žmogų, reikia pabandyti jį priimti kaip artimą – su visais panašumais ir skirtumais, privalumais ir trūkumais. Juk daugelis dažnai linksta vertinti kitą staiga, vadovaujantis stereotipais, pirmu įspūdžiu ar asmenine patirtimi. Tačiau kiekvienas yra skirtingas ir gali daug vienas iš kito išmokti.

Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto Inovacijų katedros vedėja ir lektorė Greta Sičiūnaitė sako: „Empatija ir gebėjimas klausytis yra komunikacijos kompetencijos, kurių itin svarbu nepamiršti. Apskritai, daugelį tarpkultūrinės komunikacijos problemų būtų įmanoma išvengti, jeigu nebūtų paminamos paprasčiausios bendravimo taisyklės“. Išties, empatija, pastangos įsiklausyti ir suvokti gali ne tik padėti pažinti, bet neretai netgi plėsti mąstymą, pasaulėžiūrą ir išsaugoti tvirtą ryšį su kitais.

2. Domėjimasis ir žinių kaupimas yra naudinga

Šiandieną galite greitai ir lengvai rasti daug informacijos apie kultūras žiūrėdami įvairius filmus, skaitydami knygas, bendraudami gyvai ar naršydami internete. Noriu pasidalinti vaizdo įrašu bei keliais interneto puslapiais, kurie  suteiks daugiau informacijos bei žinių apie tam tikras kultūras, tarpkultūrinės komunikacijos ypatumus.


Šiame puslapyje yra pateikta profesoriaus Geert Hofstede 6 dimensijų skalė. Vienu metu galite palyginti nuo 1 iki 3 pasirinktų šalių ir išsiaiškinti konkrečius galios dimensijos, individualizmo, vyriškumo, neapibrėžtumo vengimo bei mėgavimosi rodiklius.


Šiame puslapyje yra pateiktas komunikacijos specialisto, teoretiko, socialinio psichologo Richard Lewis kultūrų grupavimo trikampis, kuriame galite išsiaiškinti, kokiam tipui priklauso konkreti šalis. Apie kiekvieną tipą yra trumpas aprašymas su pagrindinėmis savybėmis.


⇓Žemiau galite peržiūrėti trumpą vaizdo įrašą, kuriame vaizdžiai ir kūrybiškai atskleidžiama tema – tarpkultūrinė kompetencija, jos ypatybės ir tikslai.⇓

3. Nebijokite klausti

 Jaunimo darbuotoja, socialiai atsakingo verslo įkūrėja, tarptautinių projektų lyderė, mentorė Nati Shekiladze sako: „Klausimai bei prašymai pakartoti padeda išvengti nereikalingų nesusipratimų ar neteisingų interpretacijų (išversta iš anglų k.)“. Todėl nebijokite klausti ar prašyti pakartoti – bendraujant užsienio kalbomis netikslumų gali kilti nuolatos, tačiau pastangos išsiaiškinti bei gauti atsakymai į klausimus užtikrina, kad išvengsite nesutarimų dėl nežinojimo ar klaidingo nusistatymo. Klausti nėra gėdinga ar kvaila – tai tik parodo, kad jums rūpi ir yra aktualu.

Iliustratyvi nuotrauka (Nuotrauka iš www.unsplash.com)

4. Atkreipkite dėmesį į kūno kalbą

Kiekviena kultūra reiškiasi labai skirtingai. Vieni gali būti labai susivaržę, reikalaujantys daug asmeninės erdvės, o kiti – laisvai ir ryškiai reiškiantys savo emocijas ir jausmus. Be to, dauguma kultūrų turi skirtingas ženklų, gestų reišmes bei manieras.  Pasinaudodami ankstesnėmis taisyklėmis nebijokite išsiaiškinti, pasiklausti ar pabandyti priimti – taip dar kartą išvengsite nesusipratimų ir klaidingų interpretacijų. Pavyzdžiui, rekomenduotina bendraujant su norvegais nestovėti prie pat jų (palaikyti atstumą), o jei sutiksite tylų filipiniečio žvilgsnį – supraskite, jis bando įspėti arba kontroliuoti situaciją. Tokį būdą filipiniečiai ypač taiko viešumoje, bandydami neatkreipti pašalinių dėmesio ir įspėti vaikus neišdykauti bei klausyti tėvų.

Nati Shekiladze priduria: „Rekomenduojama atkreipti dėmesį tiek į savo, tiek į kito kūno kalbą. Nepamirškite, šypsena visuomet simbolizuoja pozityvumą (išversta iš anglų k.)“. Kitaip sakant, šypsodamiesi, nusiteikę optimistiškai, visada galėsite daug paprasčiau sutarti ar susipažinti su kitų kultūrų žmonėmis, išsiaiškinti bendravimo galimybes ir ribas.

5. Pasinaudokite galimybėmis

Sakoma, kad žmogus geriausiai išmoksta, kai pats išbando. Šiandieną yra be galo daug tarptautinių projektų, galimybių studijuoti, dirbti, keliauti ar atlikti praktiką multikultūrinėse aplinkose. Pavyzdžiui, vienas iš puikių pasiūlymų yra „Erasmus+“ mainai arba mokymai tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Jie ne tik suteikia galimybę tobulinti asmeninius įgūdžius, bet ir kartu su kitais dalyviais leisti laiką multikultūrinėje aplinkoje, susipažinti su kitomis šalimis, jų žmonėmis, o galbūt netgi tapti gerais draugais. Daugiau informacijos galite rasti interneto puslapyje.

Tokių paprastų taisyklių galima būtų išvardinti dar tikrai ne vieną. Mano nuomone, išvardintos yra vienos reikšmingiausių, užtikrinančių sklandžią tarpkultūrinę komunikaciją. Svarbiausia, nepamirškite, jog visi mes esame žmonės ir nepaisant to, kad kiekvienas nešame skirtingą istoriją, turime mokytis žvelgti vienas į kitą žmogiškai bei su atvira širdimi – tuomet bendravimas, turėdamas net ir daug iššūkių ar kultūrinių skirtumų, vis tiek bus tikras ir nuoširdus.

Iliustratyvi nuotrauka (Nuotrauka iš www.pexels.com)

Šaltiniai:

www.youtube.com
wikipedia.org
wikipedia.org
wikipedia.org
survivinginitaly.com
primer.com

Autorius
Aušrinė Karaliūnaitė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Aušrinė Karaliūnaitė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Garden #
  • Orchid & flying plane
  • Suzy
  • Orchid
  • Market
  • Orchid ##
  • Old market
  • Orchid #
  • Hibiscus

ThemeForest