• Pamiršai slaptažodį?

Kelionių komunikacija – ką verta žinoti keliaujant

Į pasaulio kraštą. facebook.com/IPasaulioKrasta/

Kiekvienas žmogus savo gyvenime trokšta patirti kažką nuostabaus, nutrūktgalviško. Susipažinti su naujais žmonėmis, susidurti akis į akį su savo baimėmis bei jas nugalėti. Tačiau nedaug kas pasiryžta pasinerti į tokį gyvenimo būdą ir visa tai lieka tik svajonėmis. Šiuo atveju norėčiau pakalbėti apie keliones bei apie tai, kaip glaudžiai jos susijusios su komunikacija.

Pasaulis yra pilnas dar neatrastų ir neaplankytų vietų, kiekvieną dieną kyla bei leidžiasi lėktuvai, o žmonės keliauja, kad pabėgtų nuo savo kasdienybės. Vienaip ar kitaip, kelionės – galimybė ne tik pažinti kitokią kultūrą, susipažinti su naujomis tradicijomis ar komunikacija, tai galimybė rasti tikrų draugų bei įgyti daugybę naujų žinių. Išvykimas iš nuolatinės gyvenamosios vietos pakeičia esamą kasdienybę, suteikia naujų potyrių ir leidžia suprasti, kad pasaulis yra milžiniškas, labai gražus bei kupinas netikėtumų.

Jeigu pasirinkimas kur apsistoti jums neduoda ramybės, visada galite apsistoti pas nepažįstamus žmones, jūsų pasirinktam terminui, pasinaudoję „Airbnb“ programėle. „Man labai patinka keliaujant gyventi butuose ar namuose, kuriuos susirandam per „Airbnb“ programėlę, o ne viešbučiuose. Tuomet gyveni pas vietinius žmones, kurie dažniausiai būna labai svetingi, nesidrovi pasakoti apie apylinkes, lankytinas vietas. Viešbutyje tokio bendravimo su darbuotojais negautum. Labai įdomu ir smagu komunikuoti su kitų kultūrų žmonėmis, sužinai daug naujo“ ,– teigia kelionių mėgėja Melisa Miliūnaitė.

Trys komunikacijos grupės keliaujant

Kelionės yra neišvengiamos be komunikacijos, kadangi visą laiką reikės su kažkuo bendrauti, net jei to ir nenorėsi. Netgi būtų galima išskirti tris pagrindines komunikacijos keliaujant grupes – prieš kelionę, kelionės metu ir po jos.

Prieš kelionę reikėtų susisiekti su žmonėmis pas kuriuos planuojate atlikti praktiką, savanorystę, arba tiesiog apsistoti. Ši komunikacija tikriausiai yra viena iš sudėtingiausių. Puslapio „Į pasaulio kraštą“ autorius, Edvardas Glušokas teigia: „Komunikacija prieš kelionę man yra visada pati sudėtingiausia. Ieškant savanorystės galimybių užsienyje internetu tenka komunikuoti su daugybe skirtingų žmonių, organizacijų. Dažnai kyla klausimas kokią formą pasirinkti – formalią ar neformalią. Dažniausiai renkuosi šių dviejų formų mišinį, taip tikėdamasis įtikti abiem atvejais. Kartais keliaudamas renkuosi nakvynes pas vietinius žmones. Tuo atveju pradedu bendrauti su vietiniais žmonėmis dar nė neišvykęs iš namų“.  Pradėdami komunikaciją prieš kelionę, iškarto apsidraudžiate tuo, kad turėsit kur apsistoti ar dirbti ir dėl to nebereikės daugiau sukti galvos, kadangi jau turėsite kelionės pradžią ir būsite užsitikrinę vietą.

Kelionės metu komunikacija yra pati svarbiausia. Paradoksalu, tačiau užsienyje neretai tenka bendrauti ne su pačiais vietiniais, tačiau su atvykusiais užsieniečiais. To priežastis yra kalbos barjeras. Anglų kalba dar nėra paplitusi taip plačiai, kad būtų galima susikalbėti su bet kuo ir bet kurioje šalyje. Dažnai tenka naudotis rankų gestais ar vertimo programėlėmis. Tačiau ne visada kalbos skirtumas yra problema. „Prisimenu atvejį, kai keliavau autostopu pro Austriją ir mane paėmė apie 70 metų senutė. Angliškai ji mokėjo vos kelis žodžius, tačiau labai norėjo kalbėtis, todėl per 20 minučių kelionę vienas apie kitą išsiaiškinome labai daug. Po kelionės niekaip negalėjau suprasti kaip mums pavyko susikalbėti. Tikriausiai svarbiausia yra noras bendrauti“. – Teigia E. Glušokas. Dažniausiai mes tiesiog bijome perlipti savo galvose susikurtus barjerus. Tačiau geriausiai juos laužo kritinės situacijos. Nutikus kažkokiam nenumatytam kritiniam įvykiui visada pavyksta surasti reikiamą pagalbą, net ir visiškai nemokant jokios užsienio kalbos.

Keliaujant po įvairias šalis visada yra sutinkama daugybė įdomių žmonių, su kuriais norisi palaikyti tolimesnį ryšį, o, kad taip įvyktų, kartais užtenka parašyti vos vieną žinutę per metus. Taip pat, šiais laikais yra labai lengva bendrauti per atstumą – pavyzdžiui internetu, tad prasidėjusios pažintys nesibaigia tik išvykus. Kad būtų galima toliau komunikuoti, reikia tik laiko ir noro, taip pat pasirinkti tinkamą komunikacijos kanalą. Jeigu visi trys yra – bendravimas gali niekada ir nesibaigti, taip pat, visada galima suorganizuoti dar vieną kelionę, kurios metu bus vėl galima sutikti pažįstamus žmones ir su jais smagiai praleisti laiką.

Kelionės išties keičia žmones bei pamoko, pažinę kitas kultūras, pagyvenę kitose šalyse, tampame tolerantiškesni, pradedame atsikratyti įvairių stereotipų bei išankstinių nuomonių ir į visas iškilusias situacijas žvelgiame atviriau, nepabijome to, ko seniau nebūtume darę. Svarbiausia yra nustoti baimintis visko, kas mums yra nežinoma ir nepamiršti komunikuoti.

Kelionė. Nuotrauka iš autoriaus archyvo.

 

Šaltiniai:

kurdabar.lt

facebook.com/IPasaulioKrasta

blog.skrendu.lt

Autorius
Kamilė Nikolskytė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Kamilė Nikolskytė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Eyes
  • Concierge
  • Vajras en valdrague
  • J.
  • Walk
  • Querschnitt
  • Sunbath
  • Run, run, run, the bullet is close to you (ou la tentative d'assassinat d'un coureur de jupons)
  • Le crêpier

ThemeForest