• Pamiršai slaptažodį?

Moderniosios technologijos žudo gyvą bendravimą tarpusavyje

https://www.elcrema.com/groom-your-relationship-in-real-life-and-not-social-media/
Iliustratyvinė nuotrauka. Nuotr. elecrema.com

Niekas nepaneigs, kad šiuolaikinės technologijos palengvina žmogaus gyvenimą daug kartų. Suteikia galimybę atsipalaiduoti, gerai praleisti laisvalaikį, greičiau sužinoti naujienas pasaulyje ir daug kitos įdomios informacijos. Bet tikriausiai daugelis mažiau atkreipia dėmesio į tai, kad nyksta gyvas žmonių tarpusavio bendravimas ir tikros emocijos, kurios šiuo metu yra perkeliamos į virtualų pasaulį. Tad pabandysiu atskleisti situacijas su skirtingomis technologijomis, kurios nepastebimai daro žalą tarpusavio santykiams.

IŠMANUSIS TELEFONAS

Poliklinikoje ar kitoje viešojoje įstaigoje laukiant savo eilės išmanieji telefonai tuo metu gali gelbėti nuo nuobodulio, nes naudojantis telefonu galima lengvai ir greitai nukreipti mintis nuo erzinančio laukimo, prie malonaus naujienų skaitymo ar žaidimo. Tačiau mobilusis telefonas dėl tokių situacijų tampa įpročiu – telefoną naudoti visur, net ten, kur žmogaus aktyvumas ir dėmesys yra reikalingas, nes žmogaus pasąmonė yra linkusi rinktis malonumus vietoje veiksmų, kurie kelia įtampą.

Kiekvienas gyvenime yra susidūręs ar bent pastebėjęs tokią situaciją, kai susitikus, dviems žmonės didžiąją laiko dalį savo dėmesio atiduoda vienai iš šiuolaikinių technologijų, vietoje gyvo dialogo ir akių kontakto vienas kitam.

Išmaniųjų naudojimas. Nuotr. https://forums.sherdog.com/

 

KOMPIUTERINIAI ŽAIDIMAI

Su jais susiję daugiau vyriškos lyties atstovai. Be abejo juos žaidžia ne tik vaikai, bet ir suaugę vyrai. Vietoj to, kad po darbo grįžęs vyras papasakotų apie savo dienos įspūdžius, ateities planus, vyras verčiau renkasi kompiuterio ekraną ir atkreipia savo dėmesį į antrą pusę tik tada, kai ji jau sapnuoja devintą sapną. Po tokių situacijų atėjus vienai dienai moteriai tiesiog pabosta dalintis savo vyru su kompiuteriu ir moteris jam parodo duris tik į vieną pusę.

Kita labai svarbi problema ties šia tema yra vaikų, ypač mažamečių, panirimas į kompiuterinius ar internetinius žaidimus. Jų fizinis aktyvumas, socialiniai įgūdžiai, imunitetas ir t.t. mažėja, nepaisant to, jog dažnai vaikai renkasi azartinius kompiuterinius žaidimus, kurie daro neigiamą įtaką vaiko psichologijai. Norint apsaugoti vaikus, tėvai turėtų laikytis šios taisyklės: vaikai elgiasi ne taip, kaip tėvai sako, bet kaip tėvai daro. Todėl reiktų daugiau laiko skirti vaikui padėjus visus pašalinius daiktus į šalį ir susikoncentruoti į vaiko augimą ir jo tobulėjimą aplinkoje bei visuomenėje.


„Kaip ir visos veiklos, taip ir ši gali tiek teikti naudos, tiek ir tapti probleminė. Viskas priklauso nuo aplinkybių: ar pakankamai gerai vaikas sutaria su tėvais, artimaisiais, ar rodo socialinį interesą, norą bendrauti ne tik su šeimos nariais, bet turi draugų, su kuriais susitinka ir leidžia laiką gyvai. Tai – stiprus apsauginis veiksnys, kad vaikas netaps priklausomas. Tuomet jis turi galimybę kitaip spręsti jam iškylančias problemas, ne tik užsimiršimu panirstant į virtualią erdvę“, – aiškino Vilniaus universiteto Psichologijos konsultavimo ir mokymu centro vedėja prof. dr. Roma Jusienė, citata paimta iš psichika.eu


 

TELEVIZORIUS

Dauguma žmonių šiais laikais turi televizorių savo miegamajame. Galima galvoti, kad tai ir smagu, ir patogu, bet ar tai atneša naudą? Vis dėl to tos keturkampės dėžutės prikausto dėmesį, mintis ir tie vaizdai sklindatys iš žydrųjų ekranų naikina asmeninio gyvenimo malonumus. Ruošiantis miegui įjungtas televizorius trukdo atsipalaiduoti ir nusiraminti, nuo to prastėja miego kokybė, patys numanote, kas būna po bemiegės arba prastos nakties. Spėju, jog ryte prabundate suirzę ir nepailsėję, ilganiui pastovus nuovargis įsibrauna ir į santykius, todėl naudingiausia būtų išnešti televizorių ten, kur jam ir vieta – į svetainę.

Televizorius miegamajame. Nuotr. https://www.pinterest.fr/

 

SOCIALINIAI TINKLAI

Virtualus pasaulis tapo itin populiarus, nes yra neatsiejama kiekvieno iš mūsų gyvenimo dalis. Daugelis net nepagalvoja, kaip viskas galėtų klostytis, jei galėtume nenaršyti, nebendrauti, neskaityti internete. Socialiniai tinklai tapo natūralia kasdiene veikla ir nevalingu įpročiu. Socialiniai tinklai iš tiesų labai įtraukia. Dažnai žmonės tiesiog negali nepasidalinti, savo asmeninio gyvenimo detalėmis. Deja, kai kurių detalių viešinimas griauna privatumą, imtymumą ir laikui bėgant asmeniniai jūsų santykiai tampa vieši, juos gali bet kas komentuoti, taip pat ir apie juos diskutuoti.

Asociatyvinė nuotrauka. Nuotr. www.netbase.com

 

„Profesorė Šeri Terkl (Sherry Turkle) iš Masačusetso technologijų instituto nustatė, kad internetinių forumų dalyviai dažnai ignoruoja vienas kitą, meluoja, ilgai svarsto, ką sakyti, o to nebūna kalbant gyvai. Š.Terkl yra įsitikinusi, kad socialiniai tinklai net provokuoja kažką panašaus į psichikos sutrikimą, kai susižavėjimas jais peržengia ribą. Žmogus rizikuoja nebemokėti kalbėtis be elektroninių įrenginių. Specialistai rekomeduoja dažniau atidėti mobiliuosius į šoną arba naudoti juos tik būtiniems skambučiams ir pranešimams, o pirmenybę teikti pasivaikščiojimams su draugais, ėjimui į kiną, pramogų parkus, kavinę, sporto salę, baseiną ir kitas vietas, kur galima ir bendrauti, ir užsiimti mėgstama veikla.“ Citata paimta iš www.respublika.lt

 

Šaltiniai: https://www.atrespublika.lt/

 

https://medium.com/

https://www.respublika.lt/

Autorius
Robertas Bernotas
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Robertas Bernotas
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Helicomore
  • Yorkstr.
  • Eyes
  • Concierge
  • Vajras en valdrague
  • J.
  • Walk
  • Querschnitt
  • Sunbath

ThemeForest