• Pamiršai slaptažodį?

6 dalykai, kurių suaugusieji gali pasimokyti iš vaikų

Iliustratyvinė nuotrauka. Nuotr. Vancouver Family Magazine

Visiems įprasta, kad gimus vaikui tėvai jį išmoko daugybės dalykų: kalbėti, vaikščioti, žaisti, svajoti, važiuoti dviračiu ir būti mandagiu. Vaikai kitaip žvelgia į pasaulį, į juos supančius žmones, kitaip myli ir pyksta, džiaugiasi ir verkia. Dažnai gyvendami rutinoje nepastebime, koks gyvenimas galėtu būti, jeigu į jį žvelgtume per vaikiškus akinius. Todėl net nesusimąstome, kad vaikiškas savybes vertėtų išsaugoti ir suaugusiesiems! Tai ko galime pasimokyti iš mažųjų mokytojų?

1.Džiaugtis mažais dalykais

Vaikai moka džiaugtis smulkmenomis, todėl kartais jiems vienodai džiaugsmo suteiks tiek nupirktas brangus žaislas tiek paprastas daiktas. Suaugusiesiems, deja, dažniausiai laimę atneša vis brangesni dalykai.„Manau, svarbiausia priežastis, kodėl vaikai moka džiaugtis net mažais dalykais, nes jie dar neturi lūkesčių savo gyvenimui, gyvena čia ir dabar“, – teigė psichologe Milda Karklytė, paimta iš tavovaikas.lt .Dažnai suaugusieji gyvena prisimindami praeities nuoskaudas ar stengdamiesi susikurti ką nors ateičiai. Kai susikoncentruojama į praeitį ar į ateitį, dažnai būna sunku pastebėti, kas vyksta aplink. Koją kiša ir dideli lūkesčiai. Dažnai svajonėse susikuriamas idealaus, tobulo gyvenimo vaizdas, tad siekdamas šių tikslų žmogus nebeteikia reikšmės mažesniems dalykams.


„Mėgstu žmonių paklausti – kaip elgtumėtės, jei sužinotumėte, kad jums liko gyventi metai? Ar karštligiškai pasinertumėte į darbus, siektumėte prabangių daiktų, aukšto statuso, ar mėgautumėtės artimųjų draugija, mėgstama veikla, gamtos grožiu?“, – M. Karklytė


 Šeimos pietūs. Nuotr. Irishexaminer.com

 

 

 

 

 

2. Pasitikėti savimi

Maži vaikai yra labai pasitikintys savimi, jiems atrodo, kad viskas yra įmanoma, ir jie sieks viską padaryti. Jie mėgaujasi gyvenimu ir ima viską, ką jis gali jiems pasiūlyti. Garsiai dainuoja, šoka, lyg niekas nematytų. Vaikai nejaučia jokių ribų, nes jų nekausto jokios baimės. Jie eina į priekį su viltimi, kad pasieks savo užbrėžtą tikslą. Deja, ne visi suaugę naudojasi šiuo principu.

Asociatyvinė nuotrauka. Nuotr. Shutterstock

 

3. Gyventi dabar

Kaip atsakingi suaugusieji, neabejojame, kad svarbu planuoti ateitį. Kaip teigia psichoterapeutas S.Avakov, iš vaikų pirmiausia galime pasimokyti gyventi dabartimi, būti “čia ir dabar“. Vaikai negalvoja kas nutiks po savaites ar metų. Atvirkščiai nei vaikai, suaugusieji didelę dalį savo laiko skiria praeities apmąstymams ir ateities planavimui. Tačiau kartais turime gyventi šia akimirką ir vertinti tai, ką turite dabar, užuot visuomet žiūrėję kas gali nutikti toliau. Žinoma, normalu planuoti savo gyvenimą, tačiau vertėtų vertinti smulkmenas, daryti ką nors savavališkai, ir ateityje nesipiktinti, kad pamiršai mėgautis dabartimi

4. Atsiprašyti

Vaikai dažnai kovoja, visi tai žinome. Kažkas paima žaislą ar sako ką nors nereikšmingo, o tada jūs žinote, kad jie abu verkia. Laimei, paprastai vaikui judėti reikia tik „atsiprašau“. Po penkių minučių kovojantys vaikai vėl yra geriausi bičiuliai. Suaugusieji daug lėčiau atsiprašo ir daug lėčiau atleidžia. Vaikai gali išmokyti to, kad argumentai nebūtinai turi trukti ilgai ir dažniausiai nieko neprarandate atsiprašydami ar atleisdami.

5. Svajoti!

Vaikai nuolat svajoja ir tiki savo svajonėmis. Jeigu paklaustumėte vaikų, ko jie nori būti užaugę, dažnas atsakymas skambėtu taip: kosmonautais, prezidentais, policininkais ar daktarais. Jie yra dideli svajotojai ir yra visiškai įsitikinę, kad visi norai būtinai išsipildys. Ir juk išsipildo, tačiau tik tada, kai tikrai tiki, ir tik tiems, kurie siekia visa širdimi. Svajokite teisingai.

Vaikų svajonės. Nuotr. CareerAddict

6. Būti laimingam

Ir, žinoma, mes turime išmokti iš vaikų gebėjimo būti laimingiems. Rusų filosofas Grigorijus Pomerancas rašė: „Galima būti laimingiems be priežasties“, –  paimta iš vaikui.lt . Galima būti laimingiems, nepaisant nesėkmių, netgi nelaimių“. Vaikas visada gali būti ir yra laimingas, kai jis žaidžia, kai jaučia mamos meilę ir myli ją. Daug žmonių pernelyg susirūpinę laime. Jie galvoja apie rytojų, apie tai, kokios nelaimės jam atsitiko ar gali atsitikti, kaip turi susiklostyti išorinės aplinkybės, kad jis būtų laimingas.


„Nuo ryto iki vakaro dirba nedžiuginantį darbą, kad tik nejaustų nepriteklių, – o laimė praeina pro šalį, ji, pasirodo, slypi paprastuose kasdieniuose dalykuose – tiesiog šioje dienoje, ir ne daiktuose, o mūsų gebėjime reaguoti į paprastus, natūralius, mums dovanotus dalykus: dangų, medį, žmogų“, – G. Pomerancas


 

Žvelgdami į mažuosius, galime pamatyti, kokia iš tiesų yra žmogaus prigimtis. Mes esame gimę džiaugsmui ir laimei. Išoriniai apribojimai ir sąlygos, dėl kurių kartais jaučiamės nelaimingi, yra sugalvoti mūsų pačių, suaugusiųjų. Prisiminkime mažą vaiką, kuris gyvena kiekviename iš mūsų, ir pasaulis nušvis naujomis spalvomis!

Šaltiniai:
www.tavovaikas.lt
www.tavovaikas.lt
www.pasmama.tv3.lt
www.delfi.lt
www.priekavos.lt 
www.vaikui.lt

Autorius
Gintautas Širvelis
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Gintautas Širvelis
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Helicomore
  • Yorkstr.
  • Eyes
  • Concierge
  • Vajras en valdrague
  • J.
  • Walk
  • Querschnitt
  • Sunbath

ThemeForest