• Pamiršai slaptažodį?

Komunikacija pasitelkiant kavos puodelį: kaip tai gerina organizaciją?

ku kuk
Kolegos dirba kartu. Nuotr. rawpixels

Turbūt nežinojote, kad Jūsų lankomiausios kavinės barista per savo darbo dieną mato daugybę kostiumuotų, rimtai nusiteikusių klientų. Vieni yra tiesiog šiuolaikiškai vadinami „freelanceriai“, kurie savo ofisą įkuria neformalioje aplinkoje, o kiti – įmonių vadovai, darbuotojai, kurie šią neformalią aplinką naudoja siekiant gerinti organizacijos žmogiškųjų išteklių vertybes bei komunikaciją. Kavos puodelis gali tapti ne tik pagrindiniu įrankiu atsibusti ir efektyvinti komandos darbingumą, bet ir tapti didžiule pagalba pasirašant naujas sutartis bei siekti užsibrėžtų tikslų. Kaip tai veikia?

Pasitarimas einant. Nuotr. rawpixels

1. Ištikus krizei susitikimai planuojami, tačiau pertrauka prie kavos puodelio taip pat gali tapti svarbiu įvykiu
 Pietų pertraukos metu susitikus dviems kolegoms ir dažniausiai pradedant aptarti darbo reikalus, dažnai galima pradėti proaktyvią komunikaciją prie ištinkant krizei. Daug problemų galima nejaučiant atrasti bei išspręsti prieš įvykstant krizei.

2. Darbuotojai jaučiasi labiau atsipalaidavę
Oficialūs susirinkimai auditorijose, kabinetuose priverčia žmones jaustis rimtais, įsitempusiais, ko eilinė kavinė nedaro – esant tarp paprastų žmonių, jaunimo, darbuotojai atsipalaiduoja ir gali tapti kūrybingesniais.

3. Tai nutinka už biuro ribų
Daugelio biuro darbuotojų galvose slypi skausmas – darbas nuo 8 ryto iki 5 vakaro, tarp keturių sienų, prie to paties stalo ir tarp tų pačių žmonių. Daug kavinių kuria patogias sąlygas susitikimams, darbui bei sukuria jausmą, kad tai yra lyg pertrauka, nors per ją taip pat yra dirbama bei priimami sprendimai.

4. Darbuotojai prisitaiko prie temos rimtumo
Kolegos lengvai prisitaiko, ar tai yra greitas 15 minučių aptarimas, ar tai yra gili analizė, kuri gali trukti 2 valandas. Dėl pastarųjų išvardintų priežasčių yra jaučiamos sąlygos darbą atlikti iki galo.

ku kuk
Kolegos dirba kartu. Nuotr. rawpixels

Lietuva: kavinės kuriasi šalia bendradarbystės erdvių
Lietuvoje, ypač Vilniuje, galima pastebėti naują biurų tendenciją – kelios įmonės vienoje erdvėje, šalia pagrindinių miesto arterijų, jose kuriamos ne tik darbo vietos, bet ir poilsio kambariai, o jei nori ištrūkti iš darbinės aplinkos arba nori darbo reikalus aptarti neformalioje aplinkoje – šalia yra kavinė, restoranas. Vienas iš pavyzdžių – Šiaurės Europos projektas „Uma Workspace“, įsikūręs Vilniuje, GO9 prekybos centre, 4 aukšte. Ne tik gražus vaizdas pro langus, modernios erdvės verčia ten persikelti įmones, tačiau ir tikslas stiprinti darbuotojų ryšius. Likusiuose prekybos centro aukštuose visada darbo pokalbius galima perkelti prie kavos puodelio, o jei norisi ištrūkti, tereikia išeiti pro duris ir Gedimino prospekte rasti sau vietą. Taip pat norint nusikelti tolėliau nuo centro šurmulio, galima rinktis to paties projekto kitą erdvę – „Technopolį“, prie kurio netoli yra „Caffeine“ tinklo kavinė, tarp pastatų taip pat įkurtos kelios kavinės. Tai skatina darbuotojus ne tik pietauti biuro kavinėje, tačiau pasivaikščioti, įkvėpti gryno oro einant į susitikimus, strategiškai patogiose vietose.
Iš daugelio vietų taip pat galima išskirti kitą Vilniaus Gedimino prospekto puošmeną – Martyno Mažvydo biblioteką, kurioje taip pat yra įsikūrusi bendradarbystės erdvė. Ne tik rami bibliotekos erdvė padeda darbuotojams susikaupti, tačiau norint garsiau aptarti svarbius dalykus galima nusileisti į „Caffeine“ tinklo kavinę, ką ir daro didžioji dalis darbuotojų. Šios kavinės vadovas teigia, kad būtent jo kavinės pagrindiniai klientai yra vien tik nuolatiniai – tie patys, kurie užsuka eidami į darbą griebia kavos puodelį, tie patys, kurie per pietų pertrauką užsuka su kolegomis ir tie patys, kurie dienai įsibėgėjus pasikviečia svečius, partnerius ir sėdasi vienas prieš kitą kurti naujų projektų.

Įdomus verslo pokalbis. Nuotr. rawpixels

Pasaulis „networkina“ arba „per pažintis
Ko gero esate apsilankę ne viename renginyje, kurio darbotvarkėje yra įtrauktas punktas, kitaip vadinamas „Kavos pertrauka“, kuri trunka 15 minučių. Didelei daliai įvairių įmonės darbuotojų tos 15 minučių tampa labai svarbiomis gyvenime – reikia užmegzti naujus ryšius su kitu organizacijų darbuotojais, vadovais ar tiesiog bendraminčiais. Kavos puodelis šitoje dalyje atlieka labai svarbų vaidmenį – padeda surasti ne tik skonio bendraminčius, bet ir padeda sukurti temas, kurios vėliau bus pratęsiamos už renginio ribų. Viskas vyksta greitu tempu, tačiau kaip ir anksčiau buvo minėta, žmonės esant tam tikrai situacijai geba save valdyti ir prisitaikyti.
Daugelis šiuolaikinių biurų gali pasiūlyti įvairias poilsio erdves, virtuves, kavos aparatus, tačiau didelė įtaką daro visa aplinka – tai, kas vyksta už biuro sienų. Vis labiau greitėjantis pasaulio tempas skatina ne tik baristą Jums kavą patiekti per porą minučių, bet ir padeda gerinti įmonių arba pasaulio ateitį.

 

Šaltiniai:
Komunikacija ir kava
UMA workspace

Autorius
Rasa Burkevičiūtė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Rasa Burkevičiūtė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Trabbie inevitably
  • Hammett
  • Cheese coin
  • Pink tiger tomatoes
  • Sandra
  • Supra
  • Marcadet
  • Jany
  • Staub

ThemeForest