• Pamiršai slaptažodį?

Pirmas žingsnis komunikacijai. Ar galime komunikuoti nemokėdami kalbėti?

Iliustratyvinė nuotrauka. Nuotr. aut. Sandra Lenkaitytė

Pasaulyje daugiau nei 7 milijardai žmonių ir kiekviena tauta turi savo gimtąją kalbą. Kalba yra tam, kad gebėtume bendrauti. Galima būtų teigti, jog tai svarbiausia ir bene pagrindinė komunikacijos funkcija – gimtosios kalbos vartojimo kultūra. Organizacija UNESCO dar 2012m. paskelbė, jog per ateinančius 100 metų, išnyks daugiau nei pusė dabar vartojamų kalbų bei dialektų, tarp jų galimai atsidurs ir lietuvių kalba.

Kalba nuolat kinta, todėl kinta ir pati komunikacija. Šiuo metu spartėjant naujų technologijų atsiradimui, keičiasi ir visuomenės požiūris į tai kas yra svarbiau, ar gebėti taisyklingai vartoti savo gimtąją kalbą, ar pasinerti į madingą užsienio kalbos kultūrą.

Problema rimta. Vis dėlto tai, kad atsiranda greitasis rašymas, žargonas, kiti stiliai, nėra savaime pavojinga, jei tai nepersimes į pagrindinę vartoseną. Dėl trumpųjų žinučių rašymo nelietuviškai – tai tiesiog savigarbos trūkumas.“ – tvirtina Vilniaus universiteto profesorius, baltų kalbų specialistas Bonifacas Stundžia.

Iliustratyvinė nuotrauka. Nuotr. aut. Sandra Lenkaitytė

Mūsų tauta kovojo dėl kalbos – gynė ir saugojo ją nuo rusinimo, kentė spaudos draudimą, tačiau išsaugojo savo kalbą ir šiuo metu atrodo, jai nėra jokių pavojų. Tačiau tai tik prisiminimas. XXI amžiuje ne tik jaunoji karta, tačiau jau ir suaugę visuomenės nariai, nuomonės formuotojai, nebemokantys kalbėti, besivaikantys mados, vis daugiau ir daugiau vartoja anglicizmų. Jo plėtra mūsų kasdienėje kalboje yra visiškai akivaizdi. Tuomet kartu su gimtosios kalbos nykimų, nyksta ir teisinga komunikacija.


,,Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą, kuri didiną ir išlaiko bendrumą, santaiką ir brolišką meilę. Kalba yra meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas. Sunaikink ją – sunaikinsi santvarką vienybę ir gerovę. Sunaikink – ją užtemdysi saulę danguje, sumaišysi pasaulio tvarką, atimsi gyvybę ir garbę. Ja rūpinosi, jos grožį išaukštino kalbininkai, daraktoriai.“ – Mikalojaus Daukša. Prakalba į malonųjį skaitytoją.


,,Lietuvių kalbos padėtis yra geriausia per visą istorijos pjūvį, tad nereikia tikėti apokaliptinėmis vizijomis, kad ateityje liks tik anglų kalba, o lietuvių – išnyks.“ – tokiomis optimistinėmis gaidomis dalijosi filologijos daktaras, Vilniaus universiteto Filologijos dekanas, kalbininkas Antanas Smetona.

Visi galime suprasti, jog ji neišnyks ir nepradings, tačiau ji prašosi būti mūsų slaugoma, mylima bei gerbiama. Susiduriant su dideliu anglicizmu, svetimybių vartojimu ir sparčiu plitimu, valstybinė lietuvių kalbos komisija, kai kuriuos terminus išvertė ir pritaikė lietuvių kalba, pavyzdžiui: piešimas ant kūno, kūno tatuiravimas ar dekoravimas papuošalais – body art (dažnai vartojamas kaip body artas), turėtų būti vadinamas – kūno menu. Japoniški krienai – wasabi (vasabis) – pipirkrieniu, kontroliuojamas šoninis automobilio ratų slydimas, sporto šaka – drifting (driftingas) – šonaslydžiu ar šonaslydžio varžybomis. Tačiau ne mažai terminų yra tiesiog sulietuvinti arba palikti tokie, kokie dažniausiai vartojami visuomenėje. Pavyzdžiui: itališka duonelę leista vadinti čiabatà (it. ciabatta), kavos gėrimas flat white, lietuvių kalboje gali būt vartojamas, kaip fletváitas, o kepti daržovių suktinukai spring roll, gali būti vadinami, kaip springròlas (vns.), springròlai (dgs.).

Iliustratyvinė nuotrauka. Nuotr. aut. Sandra Lenkaitytė

 

Taigi, ar nevertėtų pradėti teisingą komunikaciją, nuo pat pirmojo žingsnio? Teisingai vartoti savo gimtąją kalbą. Pats kalbos išsaugojimas ir teisingas jos vartojimas yra neatsiejami dalykai, nes tik teisingai ją vartojant ir puoselėjant – ji gyvuos ilgiau.

 

 

Šaltiniai:

www.bernardinai.lt
www.respublika.lt
www.vlkk.lt
www.lrytas.lt

Autorius
Sandra Lenkaitytė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

1 komentaras
  • Tekstas kuris svarbus kiekvienam Lietuvos piliečiui. Įdomūs vaizdai kurie puikiai siejasi su tekstu.

Autorius Sandra Lenkaitytė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Guten morgen
  • Kellie
  • Kellie
  • Kellie
  • "Kiez me tender" :copyright: piwiyan
  • Mauvais œil/bonne étoile
  • bonne étoile/mauvais œil
  • Nat cleans the squids
  • Ramadan lamp

ThemeForest