• Pamiršai slaptažodį?

Komunikavimas nuotoliniu būdu – ar tai apsunkina gyvenimą?

Komunikacija nuotoliniu būdu. Nuotr.aut. Veslava Macutkevič

Iki 2020 metų kovo 16 dienos dauguma iš mūsų tikriausiai net nesusimąstė, kaip gali pasikeisti mūsų gyvenimas bendraujant tik nuotoliniu būdu. Dabar turime galimybę apie tai susimąstyti.
Šalyje paskelbus karantiną Lietuvos piliečiai gavo ilgalaikes atostogas, bet net nepagalvojo, kaip greitai pradės „verkti“, dėl susiklosčiusios situacijos.
Nuo 2020 metų kovo 16 dienos Lietuvoje ir beveik visame pasaulyje paskelbtas karantinas, kuris apribojo mūsų galimybes. Tai, ko labiausiai troškome, sulaukėme – ilgalaikių atostogų. Tačiau, negalėjome net pagalvoti, kaip tai apsunkins ne tik mūsų gyvenimą, bet ir apribos bendravimą.

Pliusai ir minusai.
Nuotr.aut.https://www.mediakatalogas.lt/nuotrauka/1171460/pasverti-plius-minusas-horizontalus-plus-minus-balanso-lapas-kaina-apskaiciavimas-zinoma?fbclid=IwAR3xSptEzgkEuvkHAQcL0E4HO1N8eD3xwvPBhu8Jl0jX0lw3qOMYq55IM7Y

 

 

Susiklosčiusi situacija leidžia mums pabūti su savo artimaisiais, bet tuo pačiu neleidžia išvykti pas artimuosius į užsienį. Dauguma turi giminių už Lietuvos ribų ir neturi galimybės jų aplankyti dėl uždarytų sienų, tačiau yra galimybė bendrauti nuotoliniu būdu.
XXI amžiuje turime galimybę bendrauti telefonu, internetu ir tai labai palengvina bendravimą su artimaisiais. Taigi, susiklosčiusi situacija bet kokiu atveju leis mums bendrauti, bet tuo pačiu metu ir pasiilgti savo artimųjų.

 

Darbas iš namų.
Nuotr.aut.https://www.womansday.com/life/work-money/g934/best-work-at-home-jobs/?fbclid=IwAR3BS4VwcT3vFiTzpcoGTKUvzo_Do85A8v9P-U5o2QGtMsRtSoTEBNI9TdY

Dauguma iš mūsų svajojo apie darbą nuotoliniu būdu, t. y. galimybę dirbti iš namų, dabar ją turime. Niekas net negalėjo pagalvoti, kad toks darbas gali būti sunkesnis, negu jis yra iš tikrųjų. Negalime paklausti gyvai, turime ilgiau laukti atsakymo, tie, kurie dirba su klientais verčia juos laukti ilgiau, negu tai galima būtų padaryti dirbant darbo vietoje, pvz. biure. Žinoma, suprantame, kad darbas nuotoliniu būdu tai nėra atostogos.
Tačiau, darbas nuotoliniu būdu turi savų pliusų – leidžia įvertinti savo galimybes, stebėti save. Galime įvertinti, kaip mokame dirbti kitokiomis, šiek tiek apribotomis, sąlygomis. Kaip mokame nuotoliniu būdu spręsti susidariusias problemas. Apskritai, kaip mokame tam tikrose neįprastose situacijose komunikuoti su kitais nuotoliniu būdu. Visa tai – didžiulė patirtis.

Paskelbus karantiną moksleiviams ir studentams paskirtas mokymasis nuotoliniu būdu. Daugelis jų priėmė tai, kaip atostogas. Tačiau tai nėra atostogos. Turime suprasti, kad mokslas, tai toks pat darbas.

Mokslas iš namų.
Nuotr.aut.Nežinomas

Mokymasis nuotoliniu būdu turi nemažai minusų. Ypač moksleiviams, kurie namuose jaučiasi laisviau, yra mažiau kontroliojami. Jie priėma visa tai, kaip atostogas, kadangi namai jiems poilsio zona. Mokymasis iš namų neduos tokių gerų rezultatų, nes tėvams trūksta pedagoginio išsilavinimo ir jie negali taip gerai išaiškinti tam tikrų dalykų, negali taip tikslingai perteikti žinių, susijusių su mokykliniu ugdymu.


Žinoma, sulauksime nemažai pasekmių dėl per ilgos mokslų pertraukos, kadangi sunkiau bus sugrįžti į mokslus, moksleiviai ir studentai bus labiau atsipalaidavę, taip pat gali būti pratęsti mokslų metai vasaros metu. Tačiau, didžiulis buvimo namuose pliusas tas, kad galime pabūti su savo šeima, kad galime daug daugiau laiko skirti bendravimui telefonu ir internetu su savo giminėmis, draugais. Taigi, tai puikus metas komunikavimui, ir šiuo atveju, nuotoliniu būdu.


Komunikavimas nuotoliniu būdu – tai didžiulis išbandymas.
Šis karantino laikotarpis, tai didžiulis išbandymas visiems. Tokia situacija, tai netikėtas ir neįprastas laikotarpis, niekas nebuvo jam pasiruošęs. Didžiausias išbadymas tiems, kurie neturi galimybių bendrauti nuotoliniu būdu, ypatingai vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems, šiuo atveju, reikia dar daugiau dėmesio.
Komunikavimas nuotoliniu būdu apsunkina darbą, mokslus, buitį – kažkiek nukenčia atliekamų darbų kokybė, kadangi esame įpratę kitaip bendrauti. Tačiau, jau susiklosčiusioje situacijoje, kurios negalime pakeisti, tokie įrankiai, kaip telefonas, internetas ir kiti išmanieji įrenginiai, labai palengvina komunikavimą, kuris be galo svarbus. Taigi, komunikavimas nuotoliniu būdu kažkiek apsunkina, bet tuo pačiu palengvina gyvenimą.
Dabar suprantame, kad bendravimas nuotoliniu būdu yra reikalingas kiekvienam iš mūsų ir jis labai padeda tokiose situacijose, kaip dabartinė. Šioje situacijoje turime būti labiau supratingi ir maksimaliai išnaudoti komunikavimą nuotoliniu būdu. Turime suprasti visą svarbą. Turime susikurti stipresnį ryšį su artimaisiais, draugais, kolegomis ir dar labiau komunikuoti.

Autorius
Veslava Macutkevič
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Veslava Macutkevič
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Coco
  • Orchid
  • Anne Robbins (Kuratorin der Austellung "Paris 1874 Inventer l'Impressionnisme" Musée d'Orsay, Paris)
  • Label
  • Outside
  • Balcony
  • Julien Quentin (piano) & Yamen Saadi (violon) playing Gabriel Fauré
  • Anne Robbins (Kuratorin der Austellung "Paris 1874 Inventer l'Impressionnisme" Musée d'Orsay, Paris)
  • Bird of Paradise

ThemeForest