• Pamiršai slaptažodį?

Televizijos įtakos augimas karantino metu, ar visi pasiruošę rodyti įdomų turinį?

Televizorius. Nuotrauka iš pinterest.com

Jau keletą savaičių, dėl paskelbto karantino, esame įpareigoti kuo ilgiau laiko praleisti namuose. Vienas iš nedaugelio pramogų ir užsiėmimų yra televizijos žiūrėjimas. Prieš gerą mėnesį žmonės džiaugdavosi galėdami prisisėsti ant sofos, įsijungti televizorių ir pažiūrėti mėgstamą laidą ar filmą, kadangi gyvenimo ritmas priversdavo atsisakyti šio malonumo. Tačiau šiomis dienomis ar mes vis dar mėgaujamės įsijungę televizorių? Ar televizija stengiasi transliuoti tai, kad pradžiugintų ir sudomintų žiūrovą?

Paklausus vaiko, paauglio ar senjoro, koks televizijos kanalas mėgstamiausias, dažniausiai išgirstame TV3 arba LNK. Šie televizijos kanalai, programas pateikia įvairioms amžiaus, skirtingų pomėgių ir poreikių grupėms. Pagal oficialius duomenis Lietuvoje konkurencingiausi televizijos kanalai būtent ir yra TV3 ir LNK. Prieš paskelbinat karantiną, šių metų vasario mėnesį po atliktų TV auditorijos tyrimų visur pirmauja TV3 televizija. Tyrime dalyvavo apie 1200 respondentų (500 namų ūkių), tai asmenys, kurie vyresni nei 4 metai. LNK televizija pagal rezultatus lieka antra arba net gi trečia. Toliau seka LRT televizija, BTV ir kiti.

Informacinio pobūdžio žinių pastaruoju metu sulaukėme ypač daug, t.y. karantino laikotarpiu, visi pastebėjome, kad žinios tapo ilgesnės, pagrindinės temos apie paplitusį COVID-19 virusą, apsisaugojimo būdus, naujienas užsienio valstybėse. Nors šią informaciją teikia visi televizijos kanalai, tačiau dėl populiarumo ir dėl ankstesnių pasiekimų visuomenė pasitiki būtent kanalais, kurie reitinguose yra pirmaujantys.

Kanalai nuolat atnaujina informaciją, rengia reportažus, kurie net nėra įtraukti į TV programas. Šiuo atveju, žiūrovų lūkesčius tikrai įgyvendina. Žinios transliuojamos tinkamu laiku, dažniausiai vakare, nes dalis visuomenės vis dar privalo eiti į darbus. Tačiau ar vaikus, kurie mokosi nuotolinio būdu, populiariausi kanalai sugeba „išlaikyti prie televizoriaus ekranų“? TV3 televizija, prieš paskelbiant karantiną Lietuvoje, iki pietų netransliavo filmų ar laidų, kurios būtų žiūrimos vaikų, tačiau karantino laikotarpiu, būtent vaikams yra transliuojami filmai, užsiėmimų programos, kurių trukmė mazdaug 3 valandos. LNK televizijos programa vaikams pasipildė maždaug 1 valandos repertuaru.

Televizijos žiūrėjimas. Nuotr. aut. Monika Žemaitė

Pramoginėmis laidomis, kurios sudomintų ir suaugusius ir vaikus papildė tik TV3 televizija. LNK televizija naujomis laidomis programos nepapildė. Minėti televizijos kanalai kiekvieną vakarą transliuoja filmus, tinkančius suaugusiems. Panašiu laiku, gana vėlų vakarą, yra transliuojami nauji, nevisada nematyti filmai, tačiau filmai ydomūs ir sulaukę pripažinimo, kuriuos verta pažiūrėti ir antrą kartą.

TV3 ir LNK televizijos kanalai yra panašaus pobūdžio, kurios transliuoja pramogines laidas, laidas vaikams, animacinius filmus, žinias ir filmus, kuriais domisi visa šeima.
Lietuvoje yra valdžių padalijimo prinipas, t.y. įstatymų leidžiamoji, vykdomoji ir teisminė valdžios, tačiau dauguma sutiktų, kad žiniasklaida irgi turėtų būti įtraukta į šio principo sąvoką, kadangi ji turi didelę įtaką visuomenės nuomonės formavime. Dalis žmonių žiniasklaida, ypač televizijose transluojama informacija, pasitiki labiau, nei seimo nario išsakyta nuomone, todėl tai ką girdime, matome televizoriaus ekranuose mus labiau įtakoja ir guodžia šiuo sunkiu laikotarpiu Lietuvoje. Lietuvos televizijų pateikiamas turinys, nors žiūrovus įtakoja stipriai, tačiau ne visi keičia ir papildo transliuojamų programų turinį.
Kiekvienas išradingas pilietis, turėtų neapsiriboti tik „televizoriumi“. Nors ši priemonė yra greičiausiai pasiekianti kiekvieno susidomėjusio klausytojo ausį, tačiau šiuo metu laisvalaikio praleidimo būdu yra ir kitokių. Išnaudokime laiką produktyviai. Bendraukime su žmonėmis kurie yra šalia, kol vėl laikas nepradėjo bėgti greičiau, pasimėgaukime skaitydami knygą, kuri senai gulėjo lentynoje, pradėkime sportuoti, tik šį kartą ne nuo „pirmadienio“, darykime tai – ką svajojome daryti, kai turime laisvo laiko. Dėl savęs.

Autorius
Monika Zemaite
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Monika Zemaite
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • noisy paradise
  • Nénuphar
  • Cuban coffee
  • Lincoln passage
  • Library
  • Eatery
  • Mensch
  • Public pier
  • Public pier

ThemeForest