• Pamiršai slaptažodį?

Ar visi žmonės gali būti sporto komentatoriais?

R.Kazlausko archyvo nuotr.

Gyvename modernioje visuomenėje, kurioje viską galimą ne tik stebėti per išmaniuosius įrenginius, tačiau ir susidaryti vaizdą klausant, pavyzdžiui, radijo laidų metu. Sporto laidos – vienos tokių, kurias galima ne tik stebėti, bet ir klausyti bandant susidaryti vaizdą galvoje, tam turėtume būti dėkingi sporto komentatoriams. Ne paslaptis, kad krepšinis Lietuvoje laikomas antrąja religija, dauguma lietuvių palaiko mylimas komandas, o dažnas sirgalius gali pasijausti ne tik puikiu treneriu, bet ir iškalbingesnis už varžybų komentatorių. Tačiau ar įmanoma sirgaliui, manančiam, kad yra žymiai geresnis komentatorius, komentuoti varžybas nepasiruošus?

Žiūrėdami krepšinio varžybas, esame įpratę paleisti vieną kitą piktesnį žodį, kai mūsų palaikomai komandai nepasiseka, tačiau įdomu, ar dauguma žmonių tikrai sugebėtų tiesioginės transliacijos metu išlikti neutralūs ir, pavyzdžiui iš patinkančios komandos žaidėjui neįmetus lemiamo metimo dėl pergalės, neišprustų vienas kitas piktas keiksmažodis.

„Būsiu nuoširdus – man tai nėra tokia emocijų bomba, kad prarasčiau savikontrolę. Net ir įtemptose situacijose išlieku pakankamai ramus, kad jausčiau, ką galima sakyti eteryje, o ko – ne.“ Tv3.lt portalui sakė komentatorius Rytis Vyšniauskas.

R. Kazlausko archyvo nuotr.

Pasak Ryčio, komentatoriaus darbe turi išmokti būti neutralus, nejausti jokių emocijų kai žaidžia tavo mėgstama komanda, bei taip pat neišreikšti neigiamų emocijų priešininkų komandai. Tačiau tuo pačiu sporto komentatoriai negali kalbėti ir tuo pačiu balso tembru. Ar kada nors esate matę ar girdėje sporto komentatorių, kuris komentuoja visas varžybas vienodu balso tembru, tarsi tai būtų gedulo diena? Iš esmės galime rasti realių pavyzdžių, kur ypatingai sporto varžybose komentatorius komentuoja taip ramiai, tarsi tai vyktų eurovizijos pusfinalis. Tačiau norint būti tikrai geru komentatoriumi, taip neturėtų būti, nes komentavime balso tembras, priklausomai nuo varžybų ir įvykių juose, yra pagrindinis aspektas, norint pritraukti klausytojo dėmesį.

„Labiausiai atpažįstamas bet kurio sporto komentatoriaus atributas yra jo balsas ir unikalus požiūris. Jis turi būti atsipalaidavęs ir turi patogiai jaustis prie kameros bei naudodamas mikrofonus. Įžymūs sporto transliuotojai, tokie kaip populiarus duetas Al Michaels ir Cris Collinsworth iš NBC, pasižymi išskirtiniu stiliumi ir geba sklandžiai ir sumaniai kalbėti veiksmo ir neveikimo metu.“ Skelbia Chron Contributor portalui apie profesionalų komentavimą.

 

Viena iš pagrindinių komentatorių užduočių – pagerinti žiūrovų patirtį pasitelkiant anekdotus, statistiką, įdomius istorinius faktus, o per žaidimo pertraukas – interviu su žaidėjais, treneriais ar įžymybėmis. Tad iš esmės komentatorius turi mokėti multitaskinti, vienu metu ne tik kalbėti ir įtraukti žiūrovus į krepšinio varžybas, tačiau turi sekti realius skaičius statistikoje, bei ieškoti įvairiausių faktų apie vieną ar kitą krepšininką. Viską suderinus, pritaikius laiku ir vietoje, komentatorius stipriai prisideda prie varžybų įsimintinumo.

Viską apžvelgus, įvertinus atitinkamus komentatoriaus darbo kriterijus, galime daryti prielaidą bei paneigti daugumos žmonių įsitikinimą, kad komentatoriaus darbą gali atlikti kiekvienas žmogus (taip pat kaip ir labai elementariai gali treniruoti kad ir Lietuvos rinktinę nuo savo svetainės sofos). Viskas atrodo paprasta, kai tai daro darbą išmanantys šios srities profesionalai ir kol nepabandome patys komentuoti žiūrėdami varžybas su išjungtu garsu.

Autorius
Eimantas Stalyga
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Eimantas Stalyga
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Julien Quentin (piano) & Yamen Saadi (violon) playing Gabriel Fauré
  • Anne Robbins (Kuratorin der Austellung "Paris 1874 Inventer l'Impressionnisme" Musée d'Orsay, Paris)
  • Bird of Paradise
  • Orchid & flying plane
  • Suzy
  • Orchid
  • Market
  • Orchid ##
  • Old market

ThemeForest