• Pamiršai slaptažodį?

Echolokacija – kas tai ir kaip tai padeda akliems žmonėms matyti?

Daniel Kish mokina akluosius, nuotrauka iš svetainės www.cbc.ca

Gebėjimas orientuotis erdvėje echolokacijos pagalba akliems žmonėms yra ne naujovė, bet matantiems žmonėms tai gali būti tikra naujiena. Matantys žmonės žino apie gyvūnų echolokaciją, tokių kaip delfinai ir šikšnosparniai, bet nieko nežino apie matančio arba nematančio žmogaus gebėjimus naudoti šitą unikalią technologiją. Echolokacijos dėka gyvūnai, tokie kaip šikšnosparniai, gali orientuotis visiškoje tamsoje. Šikšnosparnio nusiųsti trumpi garso signalai atsispindi nuo objektų ir grįžta atgal, taip gyvūnas gali tiksliai nustatyti atstumą iki objekto, jo dydį bei struktūrą. Jų išduodamų garsų žmonės negirdi. Kaip echolokacija gali padėti akliems žmonėms? Pvz.: rasti daiktus, orientuotis erdvėje ir netgi važiuoti dviračiu. Žmogui tai yra neįgimtas reiškinys, o išmokstamas naudojant įvairias garso perdavimo technikas, tai geriausiai išmoksta aklieji vaikai, bet dėl suaugusių įtakos dažnai tas gebėjimas yra nuslopinamas. Žmonės naudodami echolokaciją išduoda tam tikrus garsus ir nukreipia garsą į objektą, kurį nori atpažinti. Pagal garso stiprumą ir tembrą žmonės jaučia daiktų dydžius, atstumą iki jų ir vietą, kurioje randasi daiktai.

Britanijos, Olandijos ir JAV mokslininkai 2018 metais atliktame tyrime atskleidė, kad echolokacijos galimybės yra didžiulės, jie atliko eksperimentą, kurio metu išmoko echolokacijos pagalba išgirsti tokio garso dažnio garsą, kurio įprasti žmonės negalėjo girdėti. Nauji mokslininkų duomenys iš Anglijos universiteto Durham miestelyje 2019 metais patvirtino, kad aklieji žmonės naudodami echolokaciją jaučia garsinę informaciją, kurią paverčia vaizdinė informacija.

Daniel Kish yra tas tikrasis ,,echolokatorius“. Jis yra gimė 1966 metais JAV Kalifornijoje. Daniel nuo vaikystės yra visiškai aklas. Echolokaciją jis pradėjo naudoti vaikystėje, po antros akių operacijos, kai buvo pašalinta antroji akis.  Pats Daniel, pristatydamas save ted.com portale, teigia, kad iškart po operacijos ,,buvo sunku pagauti greit bėgiojantį po ligoninę vaiką“. Pilnas jėgų ir norų, Daniel tapo pilnaverčiu žmogumi ir baigė psichologijos magistro laipsnio mokslus ir paaukojo save echolokacijai.

 

Norėčiau pristatyti įrašą, kuriame Daniel pasakoja savo gyvenimo istoriją, nevengia humuruo ir paaiškina echolokacijos svarbą akliems žmonėms bei naudą matantiesiems.

Daniel daro viską, ką daro įprastai matantis žmogus – keliauja, dėsto ir stengiasi pateikti vis daugiau žinių apie echolokacijos svarbą. Jo manymu, aklieji žmonės galėtų matyti echolokacijos pagalba, kaip ir jis mato, žmonėms reikia tik žinių ir patirties, kad jie pasiektų tokią būseną. Jo mokinys Brain Bushway tapo geriausiu dviratinku tarp akliųjų žmonių, jis irgi naudoja echolokaciją ir gali puikiausiai važinėti  dviračiu. Daug jo mokinių pasikeitė savo gyvenimą echolokacijos pagalba.

Ekspertai sako, kad lengviausiai echolokacijos išmoksta vaikai, kada yra dar maži, tėvai turi neriboti savo vaikų galimybės, bet vaikai leidžiantys garsus atrodo keisti, todėl tėvai, norėdami padėti savo vaikui nebūti pasmerktam, nuslopina šį talentą ir taip apsunkina jo gyvenimo kelią, apie tai kalba Laure Thaler Durham universiteto profesorė. Dabar į pagalbą akliems ateina ir naujos technologijos, kurios stipriai palengvina jiems gyvenimą pvz. speciali echolokacijos apyrankė, kuri echolokacijos pagalba surenka informaciją apie daiktus bei kliūtis ir vibracijos pagalba ją perduoda žmogui.

Atlikti tyrimai su matančiais žmonėmis parodė, kad žmonės, kurie įsisavino echolokaciją, smegenyse, echolokacijos metu, yra suaktyvinę tą dalį smegenų, kuri yra atsakinga už judesių planavimą ir kontrolę. Matantis aktorius Joseph Momoa, kuris buvo filmuojamas kaip aklas žmogus filme ,,Matyti“, buvo  nustebęs  tuo nauju pasauliu, kurio nematai, bet ,,pradėti jausti, girdėti, treniruoti savo echolokaciją, tai nuostabu, o akis mus apgauna“  taip aktorius paminėjo savo interviu portale esquireme.com .

Trumpa išvada: echolokacija yra mažai ištirtas didelių galimybių įrankis, jo išmokę žmonės stebina savo gebėjimais komunikuoti naudodami neįprastą priemonę.

 

Teksta parengtas pagal:

1.https://specialviewportal.ru/articles/post541

2.https://www.ted.com/talks/daniel_kish_how_i_use_sonar_to_navigate_the_world

3.http://www.siksnosparniai.lt/apie-siksnosparnius/echolokacija/

4.https://visioneers.org/daniel-kish/

5.https://www.esquireme.com/news/42272-jason-momoa-is-king-of-the-wild-things

6.https://www.cbc.ca/news/science/blind-people-echolocate-with-visual-part-of-brain-1.1012642

Autorius
Michail
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Michail
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Coco
  • Orchid
  • Anne Robbins (Kuratorin der Austellung "Paris 1874 Inventer l'Impressionnisme" Musée d'Orsay, Paris)
  • Label
  • Outside
  • Balcony
  • Julien Quentin (piano) & Yamen Saadi (violon) playing Gabriel Fauré
  • Anne Robbins (Kuratorin der Austellung "Paris 1874 Inventer l'Impressionnisme" Musée d'Orsay, Paris)
  • Bird of Paradise

ThemeForest