• Pamiršai slaptažodį?

Komunikacija. Kodėl ji mums reikalinga ir kodėl verta ją tobulinti?

Didžiausia klaida - negirdėti. Aut. Justina Rabikė

Turbūt visi gerai suprantame, kad be komunikacijos žmogus sunkiai išsiverstų. Norime to ar ne, vienu ar kitu būdu komunikuojame nuolat – ar visada, tai darome gerai? Kodėl ir kam reikia gilinti komunikacijos žinias ir įgūdžius asmeniniame gyvenime?

Šiuo metu komunikacija sritis sulaukia daug dėmesio, patarimų kaip komunikuoti versle galime rasti kas antrame straipsnyje, atsidarius bet kurį portalą. Bet ar patarimų reikia tik kaip komunikuoti versle? Galbūt vis tik reiktų pradėti nuo savęs, nuo savęs kaip asmens, pirmiausia išmokti komunikuoti asmeniniame gyvenime. Pagrindinė komunikacijos užduotis – perduoti informaciją adresatui, taip, kad jis suprastų ką norėjome pasakyti.

„If people had the right skills and intention to communicate well, there would be no conflict. The better we are at communicating, the better our lives will be“ sako garsus rašytojas Yama Mubtaker savo knygoje „The Growth Toolkit“.

Pažvelgus į paskutines sausio 13-tosios minėjimo aktualijas panašu, kad mokytis mūsų tautai dar liko nemažai, tik šį kartą politiką aplenkime.

Kita įdomi situacija sukėlusi diskusijų audrą nutiko prieš savaitę, kai žymioje pokalbių laidoje „Svečiuose pas Editą“ susitiko dvi protingos, inteligentiškos moterys, kurių vizija buvo turėti įdomų interviu. Taip ir nutiko, interviu buvo įdomus, sukėlęs daug emocijų ir pasiekęs virš 200 tūkstančių peržiūrų. Vienų nuomone pokalbio vairą laikiusi Edita Mildažytė elgėsi ne etiškai, ne taktiškai ir tiesiog puolė pašnekovę spausdama ją į kampą. Tikrą cringe fest’ą pakūrė Edita mano viduje šitos laidos beklausant. Ačiū, kad esi Beata ir ačiū, kad savo ramiu žodžiu gebi nugalėti bjaurius bei aršius sovietinių laikų puolimus.komentavo Agnė Kulitaitė socialinių tinklų žvaigždė. Kiti gi, stojo į vedėjos pusę išreikšdami palaikymą kaip, kad garsioji Rūta Mikelkevičiūtė sakydama: „Gali piktintis dėl Editos tono, kad nepasakė, jog provokuoja pašnekovę, bet taip pati negalvoja, kad nepasiruošė, bet piktintis, kad Edita nesupranta, kas yra feminizmas, seriously? Ir anglišką žodį čia įterpiu specialiai – vyresnė karta supras, kodėl!“.

Tačiau kas gi ten nutiko ištikrųjų? Ar tikrai pakišo koją išankstinės nuostatos, kartų skirtumai ar skirtingai suvokiamos tam tikros sąvokos?

Justinos Rabikės klijuotė / Beata Tiškevič ir Edita Mildažytė.  Norintiems pažiūrėti minėtą pokalbių laidą, tai  galima padaryti čia.                    

Sunku paneigti, kad sąvoką „feminizmas“ abi moterys supranta tikrai skirtingai. Tik taip kaip skirtingų kartų atstovavimas, taip ir sąvokos suvokimas nebuvo pagrindinė sudėtingo pokalbio problema. Viena didžiausių komunikacijos klaidų ne tik versle, bet ir asmeniniame gyvenime pasak, Lietuvos komunikacijos asociacijos tarybos nario „Kuras ir partneriai“ vadovo Donato Kuro yra: kai mes komunikuojame, kai mes kalbamės,bet negirdime. Dar viena didelė klaida komunikacijoje yra negebėti struktūrizuotai, argumentuotai ir aiškiai ištransliuoti, tai ką norime pasakyti. Informacijai, kurią norime perduoti esant aptakiai, nekonkrečiai atsiranda daug vietos jos interpretavimui. Kaip žinia interpretavimas dažnu atveju būna ganėtinai toli nuo to ką buvo norėta perteikti.

Ir nors šios stiprios, išsilavinusios, šou verslo ir socialinių tinklų atstovės puikiai komunikuoja publikai, staiga susėdusios viena priešais kitą pamiršo svarbiausius komunikacijos akcentus. Jei leisite sau pastebėti aplinką tikrai pamatysite, kad tokios situacijos nutinka gan dažnai. Žmonės labai susikoncentravę į įgūdžių tobulinimą verslo komunikacijoje, tačiau pamiršta, kad tuos pačius įgūdžius reikia tobulinti bei taikyti ir kasdieniniame gyvenime, bendraujant su mama, kaimyne, paštininku ar iki skausmo pažįstamu draugu. Galima būti nuostabiu komunikacijos ekspertu ir visiškai negebėti kokybiškai komunikuoti savo paties šeimoje.

Todėl svarbu prisiminti “Communication is one of the most important skills you require for a successful life.” – Catherine Pulsifer  žodžius.                                        

 

Autorius
Justina Rabikė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Justina Rabikė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Garden #
  • Orchid & flying plane
  • Suzy
  • Orchid
  • Market
  • Orchid ##
  • Old market
  • Orchid #
  • Hibiscus

ThemeForest