• Pamiršai slaptažodį?

KRAŠTO APSAUGOS SAVANORIŲ PAJĖGŲ ISTORIJA MODERNIOJE FOTONUOTRAUKŲ INSTALIACIJOJE

2022 m. sausio 17 dieną Krašto apsaugos savanorių pajėgų 31–ųjų KASP metinių minėjimo proga rengia fotografijų parodą, kuri bus eksponuojama Vilniaus Rotušės aikštėje

Modernios šiuolaikinės metalinių kubų konstrukcijos sudaro galimybes nuotraukas, atspausdintas ant specialios drobės, eksponuoti lauko sąlygomis. Dėl šios priežasties paroda bus gyva ir įtraukianti bet kuriuo paros metu. Žiūrovai galės apžiūrėti statiškas nuotraukas praturtintas šviesos instaliacijomis. Ši paroda leis lankytojui pasijausti proceso dalimi. Nuotraukų grupės turės greito atsakymo kodus (angl. Quick Response code), kurių dėka su išmaniuoju įrenginiu bus galima patekti į specialų tinklapį ir ten plačiau susipažinti su Savanorių pajėgų istorija.


KASP archyvo nuotrauka.

Prieš eilę metų visuomenėje netilo kalbos, ar apskritai Lietuvai reikalingos Savanorių pajėgos

2015 metų įvykiai Rytų Ukrainoje politikams atverė akis ir šių diskusijų gerokai sumažėjo. Tačiau, iš kitos pusės žiūrint, kad ir kokios tobulos bebūtų Krašto apsaugos savanorių pajėgos, jos eiliniam piliečiui nėra matomos nei pratybose, poligone, nei už uždarų karinio dalinio vartų (Išskyrus nebent socialinės medijos platformose, kas ten seka KASP.) Ši paroda Savanorių pajėgoms yra puikus būdas pačioje Vilniaus širdyje pasirodyti visomis gražiausiomis savo spalvomis, tapti matomomis visuomenei, kad karių savanorių užduotys, tikslai ir paskirtis visiems taptų matoma ir suprantami.


Autorius/Michail Lysenko

Krašto apsaugos savanorių pajėgas iš šalies kiekvienas įsivaizduojame vis kitaip.Būtent parodyti jas visuomenei įvairiausias rakursais – besitreniruojančias, vykdančias užduotis, veikiančias kariškos kasdienybės rutinoje – pratybose, kariniuose renginiuose, šventėse ir siekiama šioje parodoje.

Savanorių pajėgų nuotraukų paroda skirta KASP 31-osioms įkūrimo metinėms. Parodos tikslas – pristatyti ir paviešinti Savanorių pajėgų štabo archyvuose esančias fotografijas, susijusias su 1991–2021 m. KASP veikla. Iškalbingos fotografijos vaizdžiai supažindina su įvairiapusiška Savanorių pajėgų istorija ir geneze nuo Nepriklausomybės ištakų 1991 m., pirmųjų kariuomenės uniformų, ginklų iki dabar. Paroda siekiama atskleisti Krašto apsaugos savanorių pajėgų vaidmenį Sausumos pajėgose, jų svarbą ir reikšmę Lietuvos kariuomenei. Paroda iliustruojama, kad pajėgos keitėsi, tobulėjo, augo kokybine prasme, išsaugojo savo tradicijas, ir jau tris dešimtmečius ugdo karius – piliečius, kuriančius patriotinę visuomenę.


Paroda – tai veiksmas ir efektas, padedantis kažką eksponuoti taip, kad jį matytų, girdėtų ir vertintų kiti žmonės . Paroda galima priskirti prie seniausių komunikacijos kanalų kuris išliko iki šių dienų. Keičiantis technologijoms pasikeitė ir parodos, atsirado dar daugiau galimybių ir formų. Kiekviena nauja paroda turi užduotį – pasiekti pasirinktą auditoriją. Norint pasiekti didesnį auditorijos susidomėjimą reikia kūrybiškai spręsti parodos išdėstymą, technologijų pasirinkimą. Visi parodos rengėjai ir sumanytojai, turi vienitelį tikslą, nori lankytojus sudominti ir priversti parodoje surasti kūrėjo užšifruotą žinutę.


Vilius Džiavečka iš KASP vadovybės štabo Leidybos grupės sako KASP parodos eksponavimą ant geležinių kubų konstrukcijų prilyginčiau gero deserto porcijai pačiame Vilniaus centre. Tai tarsi kondensuoto saldinto pieno šaukštas jaunam ir (arba) žingeidžiam parodos dalyviui Rotušės aikštėje. Svarbu paragauti ir apsalti iš malonumo, spalvų, vaizdų ir informacijos gausos, tarsi turtingame Karo muziejuje, Kaune.
Visuomenę ir jaunimą visada traukė uždaros, karinės organizacijos, kurios užtikrina mūsų valstybės saugumą. Jos yra, tačiau visuomenė apie jas mažai žino.
Ši, beveik jubiliejinė KASP paroda yra puiki proga trumpam atverti langą, praskleisti tą alegorinį paslapties šydą, leisti į Savanorių pajėgas pažvelgti visuomenei, tie kas specialiai, o gal būti ir netyčia ateis į Vilniaus centrą, tuomet, kada čia bus eksponuojami KASP foto kubai.

Autorius
Lukas Cigelskis
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Lukas Cigelskis
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Guten morgen
  • Kellie
  • Kellie
  • Kellie
  • "Kiez me tender" :copyright: piwiyan
  • Mauvais œil/bonne étoile
  • bonne étoile/mauvais œil
  • Nat cleans the squids
  • Ramadan lamp

ThemeForest