• Pamiršai slaptažodį?

Privati komunikacija arba kaip pasiekti slaptumo bendraujant?

Privatumas. Aut. Edvinas Us

“All human beings have three lives: public, private, and secret.” – Gabriel García Márquez


XXI amžiuje informacinių technologijų raida stebina savo vystymosi greičiu ir jau dabar tampa aišku, kad šiais laikas neliko nieko neįmanomo žmonijai. Kartu su informacinėmis technologijomis taip pat atsiranda grėsmė žmonių privatumui. Ką reiškia privatumas? Privatumas – tai galimybė gyventi savo asmeninį gyvenimą nežinant kitiems. Kodėl privatumas užima svarbią vaidmenį asmeniniame gyvenime? Kiekvienas žmogus yra laisvas ir

Kompiuterija. Aut. Edvinas Us

turi teisę gyventi taip kaip jam patinka ir atrodo priimtina bei, kad apie tai žinotų kuo mažiau pašalinių asmenų. Todėl informacinių technologijų specialistai iškėlė sau tikslą sukurti privačios komunikacijos įrankius, kurie apsaugotų interneto naudotojų privatų gyvenimą. Dabar kiekvienas interneto naudotojas turi galimybę saugiai ir slaptai komunikuoti su kitais asmenimis specialių programėlių dėka.


Viena iš geriausių privataus ir slapto susirašinėjimo programėlių, kuri yra skirta mobiliesiems įrenginiams. „Signal“ – tai privataus susirašinėjimo programėlė, kuri užtikrina slaptumą tarp susirašinėjančių naudotojų. Ši programėlė pagrįsta ištisinių šifravimo algoritmu, kitaip tariant užtikrina visišką privatumą tarp programos naudotojų bei leidžia laisvai bendrauti be baimės, kad kažkas sužinos apie pokalbį. Vienas iš didžiausių šios programėlės privalumų tame, jog kiekvienas gali prisidėti prie jos tobulinimo ir sukurti kažką savo, tokiu būdu prisidedant prie privačios komunikacijos puoselėjimo. Ką apie „Signal“ mano žymūs žmonės? Edward Snowden –

Signal. Aut. Edvinas Us

buvęs Centrinės žvalgybos valdybos darbuotojas teigia oficialiame „Signal“ puslapyje, kad naudojasi šia programa kasdien. Jack Dorsey – Twitter socialinių tinklų generalinis direktorius teigiamai atsiliepia apie programą bei pabrėžia, jog kiekvienas gali prisidėti prie jos tobulinimo, kadangi programėlė yra atviro programinio kodo. Tokio pobūdžio atsiliepimai tik patvirtina, kad privatus bendravimas šiais laikais įmanomas ir kiekvienas interneto naudotojas gali jaustis saugiai bendraujant kibernetinėje erdvėje.


Operacinė sistema. Aut. Edvinas Us

Operacinė sistema, kuri suteikia vartotojams pilną anonimiškumą kibernetinėje erdvėje. Tam, kad interneto vartotojai būtų apsaugoti dar labiau, buvo sukurta operacinė sistema „Linux Tails“. Ši operacinė sistema skirta naudotojų privatumui apsaugoti. Operacinės sistemos „Linux Tails“ dėka vartotojas gali vykdyti privačią komunikaciją. Visos programos operacinėje sistemoje yra skirtos privatumo organizavimui, ar tai būtų naršymas internete privačiai, ar slapta komunikacija. „Linux Tails“ yra paplitusi tarp aktyvistų, žurnalistų, specialiųjų tarnybų bei žmonių, kuriems yra svarbus privatumas skaitmeninėje erdvėje. Verta prabrėžti, jog su pasirintos operacinės sistemos kūrėjais bendradarbiauja „Tor(The Onion Router)“ kūrėjai, todėl neabejotinai, kad „Linux Tails“ pilnai suteikia savo vartotojui anonimiškumą internete. Pastebėjimas, „Tor“ tinklas suteikia naudotojams galimybę prisijungti prie „Dark Web“. Tamsusis internetas – tai interneto dalis, kuri nėra kontroliuojama ir yra paslėpta, tam kad ja pasiekti reikia turėti specialią programinę įrangą, be to toje interneto dalyje dažnai vyksta nelegali ir nusikalstama veika. Tai dar kartą patvirtina, jog iki šiol kiekvienas interneto vartotojas turi galimybę apsisaugoti nuo trečiųjų šalių besinaudodamas internetu bei komunikuodamas.


Privati komunikacija šiais laikais vis dar įmanoma, netgi kai informacinių technologijų raida yra tokia sparti. Daugeliui žmonių gali atrodyti, kad XXI amžiuje neįmanoma nuslėpti informacijos ir slaptai bendrauti tarpusavyje skaitmeninėje erdvėje, tačiau tam, kad interneto vartotojai galėtų saugiai komunikuoti tarpusavyje yra kuriami specialūs produktai. Privačios komunikacijos programinė įranga tai puiki galimybė slaptai komunikuoti su kitais be baimės, kad tretieji asmenys sužinos apie tai. Paminėta slapto komunikavimo programėlė „Signal“ ir operacinė sistema „Linux Tails“ puikūs įrankiai, kurie kiekvienam interneto naudotojui padės apsisaugoti nuo informacijos nutekinimo kibernetinėje erdvėje bei privačiai ir laisvai bendrauti su kitais žmonėmis. Kodėl privatumas toks svarbus šiais laikais? Privatumas leidžia laisvai bendrauti ir nebijoti, kad pokalbis pateks į trečiųjų asmenų rankas.


Šaltiniai:

  1. Signal.org
  2. Tails.boum.org
  3. Chat Privately by using CMD(Private CHAT)
  4. Kas yra privatumas? Jo apibrėžimas ir reikšmė 2022
  5. Edwardsnowden.com
  6. Torproject.org
Autorius
Edvinas Us
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Edvinas Us
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Garden #
  • Orchid & flying plane
  • Suzy
  • Orchid
  • Market
  • Orchid ##
  • Old market
  • Orchid #
  • Hibiscus

ThemeForest