• Pamiršai slaptažodį?

X IR Y KARTOS. KAIP PASIKEITĖ KOMUNIKACIJA?

Komunikacija. Aut. Kornelija Vilutytė

Tikrai ne vienas iš mūsų pastebime kaip greitai keičiasi žmogaus santykis su žmogumi ir net nesvarbu kas jis yra – darbdavys, draugas ar šeimos narys. Dažnai, besikalbėdami su akstesnės kartos žmonėmis apie bendravimą, girdime frazę – „Mūsų laikais, viskas buvo geriau“. Tačiau ar tikrai taip yra ar tai tiesiog frazė?

Pagrindinis X ir Y, dar kitaip vadinama Tūkstantmečio, kartų skirtumas yra technologijų greičio vystimasis, o tam ypač didelę įtaką turėjo internetas ir jo vartotojų spartus augimas. Analizuojant Makso Roserio diagramą, galima pamatyti kaip sparčiai žmonės pradėjo naudotis internetu. Visai nenuostabu, jog X karta yra labiau pripratusi prie tokio bendravimo, kai svarbu yra pokalbis, tikras santykis ir šios kartos žmonės yra linkę visus reikalus spręsti paskambinę telefonu, gyvu bendravimu ar kitomis panašiomis priemonėmis, nes tais laikais, kuomet jie augo ir formavosi jų asmenybės bei charakteriai – tokios bendravimo priemonės buvo įprastos ir priimtinos. Po 1990 metų interneto naudojimas pradėjo labai sparčiai plisti, jis tapo labiau prieinamas visuomenei ir būtent dėl šios priežasties pasikeitė komunikacija. Y karta, kuri gimė laikais, kai internetas tapo plačiai prieinamas visuomenei, jau žengė į kelis kartus sparčiau besivystantį technologinį ir skaitmeninį pasaulį.

Pasak Prancūzijos verslo mokyklos tarptautinių tyrimų profesorės Džesikos Liči ir daktaro Mahero Kachoro, jaunesni žmonės lengviau nei vyresni žmonės prisitaiko prie technoliginių procesų ir greičiau prisitaiko prie nevaldomai greito jų vystymosi.

Naudojimosi internetu statistika. Aut. Max Roser (https://ourworldindata.org/internet)

 

Tūkstantmečio kartai šis technologinis virsmas, kurį iš esmės atnešė internetas, buvo šioks toks iššūkis, nes visą tai buvo nauja, šviežia bei neišbandyta. Tačiau nepaisant to, ji sugebėjo labai sklandžiai priimti šį technologinį fenomeną pakeičiantį kiekvieno iš mūsų gyvenimą. „Tūkstantmečio karta pasižymi gana dideliu noru bendrauti ir su kitomis kartomis. Ši karta augo ekonominio augimo, socialinių tinklų populiarėjimo ir autentiškos televizijos laikais, nykstant šiuolaikinėms moralinėms normoms, standartams ir vertybėms“ – teigė Gabija Rakauskaitė, analizuotama Y kartos komunikacijos įpročius. Būtent dėl šių priežaščių, Tūkstatnečio karta sugebėjo taprusavyje sujungti bendravimą interneto pagalba ir gyvą.

Kaip skyrėsi X ir Y kartų paauglystės? Tik tiek, kad Y kartoje tai buvo šioks toks normatyvas, o X kartoje tokio dalyko, kaip skaitmeninis bendravimas tiesiog nebuvo. Tūkstantmečio kartos pagrindinė bendravimo ir užsiėmimo priemonė už mokyklos ar kitų veiklų ribų yra skaitmeninis įrenginys. Ir nesvarbu kas tai bebūtų – išmanusis mobilus, laikrodis ar kompiuteris. Įvairiausių programėlių pagalba, žmonės bendrauja, žaidžia ir mokosi. Realus bendravimas tapo retesnis ankstesniais laikais. Dažnas suaugęs dabar nebeįsivaizduoja savo kasdienio gyvenimo be išmaniojo ir interneto. Tačiau tai nėra blogai, kaip kartais gali atrodyti. Mes gyvename pasaulyje, kuris labai intensyviai vystosi, o tam, kad žmonija žengtų į naujų atradimų pasaulį, mes privalome neatsilikti ir nesustoti pusiaukelėje. Galime pastebėti, kad dažniausiai būtent jauni žmonės kuria naujus verslus, išradimus ir naujoves.

Abi kartos augo „savo“ technologijų laikais, tačiau vyresnė turėjo sparčiai vytis naujas komunikacijos technologijas ir šios  kartos atstovams buvo sunkiau prie jų priprasti ir perprasti. Galime ir patys, dabar įsitaisę ant patogios sofos ir skaitydami šį straipsnį interneto pagalba apsidairyti – esame apsupti įvairiausių įrenginių, tad visiškai nenuostabu, kad komunikacija keičiasi, ji tampa labiau skaitmeninė nei gyva. Nebereikia skraidyti pas draugus į kitą šalį, galime tiesiog paskambinti ir videoskambučiu pasimatyti realiu laiku.

Negalime teigti, kad „tais laikais buvo geriau“, galime tik pasakyti, kad „tais laikais, buvo kitaip..“.

Pasaulio komunikacija. Aut. Kornelija Vilutytė

 

Tekstas parengtas pagal:

 

 

 

 

 

 

Autorius
Kornelija Vilutytė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Kornelija Vilutytė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Straight
  • Double
  • Dwntwn revisited
  • Apple
  • Repentir
  • Milch
  • Coco
  • Orchid
  • Anne Robbins (Kuratorin der Austellung "Paris 1874 Inventer l'Impressionnisme" Musée d'Orsay, Paris)

ThemeForest