• Pamiršai slaptažodį?

Virtualus asistentas – naujas komunikavimo būdas?

"ALEXA" virtualus personalinis asistentas
„Gartner“ prognozė: ko laukti iš skaitmeninių asmeninių asistentų? Aut. Courtesy Adobe Stock

Komunikacija yra labai svarbus ir neatsiejamas dalykas mūsų gyvenimuose. Tačiau šiuo metu žmonės daugiausiai komunikuoja nuotoliniu būdu, daug laiko praleidžia prie kompiuterių, išmaniųjų telefonų, televizorių, žaidimo konsolių, namuose turi išmaniosios technikos, naudoja išmaniuosius laikrodžius, bet šiandien pasakosiu apie išmaniąsias kolonėles, geriausiai žinomos yra „Siri“, „ Amazon Alexa“, „Google Assistant“ ir „Cortana“. 

Kad visos jos turi moterišką vardą, tai nėra atsitiktinumas. Pavyzdžiui virtuali balso padėjėja „Alexa“ priklausanti „Samsung“ įrenginiams gimė ir buvo pasiūlyta pirkėjams 2015 m. nors Brewster Kahle ir Bruce Gilliant įkūrė ją jau 1996 m. balandį, kaip internetinę programą, po to 1999 m. pardavė ją „Amazon.com“ už 250 milijonų dolerių. Kaip teigia „Amazon“ kad buvo atlikta daug bandymų, kad nustatyti kuo malonesnį moterišką balsą, nes kaip žinoma moterų balsai spinduliuoja tam tikrą šilumą, gėrį susijusį su paslaugumu, bet deja nepasidalino informacija apie bandymų eigą.

Aut. Jose Durán

„Siri“ priklauso „Apple“, veikia „Apple“ ir „iOS“ operacinėje sistemoje. Windows vartotojai žino, kad „Cortana“ teikia „Microsoft“ paslaugą, skirtą „Windows Phone 8.1“, „Windows 10“, „Android“, „iOS“ ir „Xbox One“. „Google“, kaip ketvirtoji interneto milžinių aljanso bendrovė, taip pat sukūrė savo balsu valdomą pagalbos sistemą. Norint naudoti „Google“ asistentą išmaniajame telefone turėtų būti įdiegta naujausia „Google“ programos versija.  

Iš principo visos jos atlieka tą pačią funkciją, nors turi ir savo skirtumų susijusių su galimybėmis, bei naudojimu, taigi kiekvienas žmogus gali pasirinkti pagal poreikius. Išmaniosios balso asistentės kaip kompiuteriai, tik valdomi balsu. Visų pirma jos gali padėti atsikratyti bet kokio nuobodulio ir palengvinti mūsų kasdienį gyvenimą: galima paskambinti arba siųsti pranešimą savo kontaktams, leisti mėgstamą muziką, tvarkyti pirkinių sąrašą, nustatyti žadintuvą, jos primena apie susitikimus, ieško reikalingos informacijos internete, gali pasakyti orų prognozę, įjungti laikmatį, perskaityti dienos naujienas, įjungti filmą, galima užsisakyti maisto į namus, sužinoti eismo naujienas, netgi yra paslauga, kuri suteikia galimybę prisijungti verslo klientams prie konferencijų, ją reikia užsisakyti atskirai ir t.t. Taip pat, išmaniosios asistentės linkusios valdyti namus, pvz: įjungti ar išjungti šviesą, arbatinuką, dulkių siurblį ar bet kokį kitą prietaisą. Galima paprašyti pamėgdžioti gyvūnus, tai pat paprašyti, kad padarytų tai ko ji negali, pavyzdžiui: padėti buityje, o ji atsakys juokingais atsakymais arba pasakos anekdotus, su jomis galima juokauti. Kartais jos tikrai per daug šneka, bet laimei yra funkcija, kuri leidžia įjungti „ne plepėjimo režimą“, tada ji atsako tik aiškiai ir trumpai. Mūsų šiame greitai verdančiame gyvenime, tai labai patogu, nes kalbant viskas vyksta dažnai greičiau nei įvesti pačiam pasiėmus išmanųjį prietaisą.

Aut. #housewifeDay- Twitter

Bet visame tame šios išmaniosios kolonėlės turi ir minusų, jose nėra lietuvių kalbos, taigi norint jomis naudotis reikia mokėti anglų, vokiečių ar kitas užsienio kalbas. Nors mano nuomone, tai ne trūkumas, o greičiau privalumas, kuris motyvuoja tobulėti. Kita problema yra, tai, kad visos „Alexa“ ar kitų išmaniųjų asistenčių komandos yra išsaugomos. Nors galima ištrinti istoriją, taip pat galima ištrinti ir aplankytus puslapius naudojant naršyklę. Tačiau norint tai padaryti, reikia prisijungti prie svetainės arba atidaryti programą savo išmaniajame telefone ir naršyti nustatymuose, bandant tai padaryti „Amazon“ perspės, kad mažiau suteikiamų duomenų pablogins „ryšį su įrenginiu“. Kaip teigia vartotojų gynėjai, kadangi balso asistentė nuolat veikia, gali išsaugoti nepageidaujamą informaciją bei pokalbius, kurie gali patekti į „internetinių aštunkojų rankas“, kurie gali tuo pasinaudoti.

Aut. Amazon Echo Alexa kann , Komando | Special to USA TODAY

Taigi bendravimas su išmaniosiomis asistentėmis yra iššūkis ir ne visi tam pasiryžta, bijodami ir norėdami apsaugoti savo privatumą, tikėtina, kad su laiku jos ir toliau bus tobulinamos, gal netgi atsiras lietuvių ar rusų kalbos, kad bus stipresnė duomenų apsauga ir žmonės naudosis jomis be baimės.   

Autorius
Donatas Kotovas
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

3 komentarai
  • Labai informatyvus, aiškiai išdėstytas, aktualus straipsnis. Padėjo man apsispręsti dėl pirkimo išmaniojo prietaiso.

  • Kol skaičiau pranešimą supratau,kad toks pirkinys būtų kažkas nuostabaus mano namuose ! Kaip gyvenimo asistentas palengvinantis buitis,tačiau istorijos saugojimas,sudėtingas paieškų ištrinimas ir hakerių galimas įsibrovimas į mano gyvenimą atgrasę nuo tokio pirkinio.

Autorius Donatas Kotovas
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Mauvais œil/bonne étoile
  • bonne étoile/mauvais œil
  • Nat cleans the squids
  • Ramadan lamp
  • Nat
  • Buster
  • En quête d'objets objets d'enquête
  • Bastien
  • Matteo

ThemeForest