• Pamiršai slaptažodį?

Kūrybinę formą privalome pastoviai treniruoti

Mergina piešia / aut. Aurelija Grikšaitė

Tikriausiai ne vienam teko girdėti, kad kūrybingi yra tik menininkai su įgimtais talentais. O tuos, kurie geriau rašo ar gražiau piešia vadiname gabesniais, bet iš tikro jie skiria daug daugiau dėmesio darbui ir jiems nerūpi „ką pagalvos kiti“.

Rankos už nugaros / aut. A. Grikšaitė

Kabalistų teigimu žmonės turi Dievo geną – reiškia, mes iš prigimties esame kūrėjai.  Jeigu taip, tai kur tada dingo mūsų kūrybiškumas? Bolonijos Universiteto profesorius Giovanni Carozza sako jog žmonės bijantys parodyti kitokį mąstymą, žmoguje atsiranda nesaugumo jausmas, jie bijo suklysti. Net ir dabar, kai pasaulis turi galimybę virtualioje erdvėje keistis informacija, žmonės dalijasi tais pačiais dalykais.

 


Mokslininkai George Land ir Beth Jarman atliko tyrimą, kuriame pagal NASA kūrybinio mąstymo testą buvo testuoti 1600 vaikai (5, 10 ir 15 m.) ir 280 000 suaugusieji (amžiaus vidurkis: 31 m.). Tyrimas patvirtino, kad penkių metų vaikai yra  patys kūrybingiausi ( net  98 proc. ) ir su amžiumi procentas tik mažėjo, o suaugusių kūrybiškumas surinko vos 2 proc.


Šis George Land tyrimas parodo, kad kūrybiškumą su laiku mes prarandame, bet kodėl gi nepabandžius jį lavinti ir išlaikyti visą gyvenimą?

Pradėkite nuo kūrybiškumo testo

Mokslininkai  jau yra sukūrę ne vieną kūrybiškumo testą. Taip pat testą kurį galite atlikti vos per dvi minutes. Žmonės atlikdami testą turi sugalvoti 10 daiktavardžių, kurie yra visiškai tarpusavyje nesusiję ir pagal savo reikšmę nutolę vienas nuo kito. Iš rezultato galite pamatyti kiek esate kūrybiškas, teigė Jay Olsonas, Harvardo universiteto doktorantas ir vienas iš tyrimo autorių.Testą anglų kalba galite atlikti  čia

testo rezultato pavizdys / aut. A. Grikšaitė

Lietuvoje taip pat jau galime rasti kūrybiškumo testų. Vienas iš jų Piešimo testas kūrybiškam mąstymui ,  kur vertinama ne piešimo kokybė, bet idėjos išskirtinumas. Testas padeda ne tik atpažinti kiek kūrybingas esi, bet ir pastebėti klaidas bei pagalvoti ką galėjai padaryti kitaip. Testo autoriai ( Girdzijauskienė S., Nasvytienė D., Butkienė D., Gintilienė G. ir  Dragūnevičius K., 2018 ) sako, kad kūrybingumui svarbu bendrosios kultūrinės žinios ir susikoncentravimas į užduotį, nes kaip ir gyvenime, jei jūs turite idėją ir norite ją realizuoti iki galo,  tai būtina į ją susikoncentruoti ir turėti tam atkaklumo.

 

Reikia būti labai užsispyrusiam, nes ištikrųjų visi pasaulio šedevrai buvo sukurti ne iš kažkokio dieviško įkvėpimo, o sunkaus, sudėtingo, prakaituoto ir varginančio darbo dėka. (T. Ramanauskas)

 

Kūrybiškumą privaloma lavinti

Komunikacijos specialisto ir kūrybingumo dėstytojo Tomo Ramanausko teigimu – „Kūrybingumas yra raumuo ir tą raumenį vaikystėje turime gan įtemptą, vėliau jis po truputį glemba ir galiausiai suaugus atrofuojasi. Todėl, norint tūrėti gerą kūrybinę formą privalome ją pastoviai treniruoti“.

Vilniaus universitete kūrybiškumo mokantis Gediminas Beresnevičius siūlo pradėti nuo savistabos, objektyviai įvertinti savo gebėjimus ir galimybes. Jis teigia, jog tai pirmas ir pagrindinis žingsnis norint suprasti, ko jums trūksta, paanalizavus kokius kūrinius jau esate  sukūrę, per kiek laiko ir kokie jie. Tai gali būti namų dekoracijos ar kažkada parašytas kulinarinis receptas. O tie, kurie dar nėra nieko sukūrę, gali atlikti savo kūrybiškumo testą : pabandyti sukurti ketureilį, sugalvoti kuo daugiau pavadinimų pasirinktam piešiniui ar su namiškiais pastatyti spektaklį.

Aktorė su lūpdažiu / aut. A. Grikšaitė

Svarbiausia prisiminti, kad visiems mums  lemta būti kūrybingais, vieniems daugiau, kitiems – mažiau. Siekiant išlaikyti kūrybišgumą, kartais pakanka atsižvelgti į savo jausmus, norus, išgirsti juos, nebijoti savęs išreikšti, pabandyti patiems rasti sprendimą, pasitelkti vaizduotę, pabandyti įžvelgti kūrybos malonumą. Ir nepamiršti būti bent šiek tiek kūrybingesniais nei vakar.

 

Šaltiniai:

Giovanni Corazza: Creative thinkingYouTube

Tyrimas pagal NASA –  YouTube 

Kūrybingumo mokykla- LRT.lt

 G. Beresnevičiaus patarimai –  www.lrytas.lt 

B.Yahuda. Kabalos galia. Alma litera

Jay Olson about creativity test – CNN

Kūrybingumo mokykla  YouTube

Mokslininkai sukūrė paprastą kūrybiškumo testą  LRT.lt

Girdzijauskienė S., Nasvytienė D., Butkienė D., Gintilienė G., & Dragūnevičius K. (2018). The psychometric properties of the Test for Creative Thinking (TCT-DP) Psichologija.

 

Autorius
Aurelija Grikšaitė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Aurelija Grikšaitė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Helicomore
  • Yorkstr.
  • Eyes
  • Concierge
  • Vajras en valdrague
  • J.
  • Walk
  • Querschnitt
  • Sunbath

ThemeForest