• Pamiršai slaptažodį?

Aprangos stilius. Raktas į nežodinę komunikaciją.

Ką rengtis šiandien. Autorius Eduardas Leliukas

Stilius ir drabužiai vienas iš nežodinės kalbos būdų, kuriuo visais laikais buvo galima suprasti daugiau apie žmogų. Mada, stilius tai būdas sužinoti žmogaus kilmę, finansinį statusą ar statusą visuomenėje. Šiais laikais stiliumi dažniausiai galime parodyti dar daugiau: seksualinę orientaciją, vertybes, pasitikėjimo lygį, nuotaiką, amžių, o ko kartais geriau nerodyti?


Prieš daugiau nei 60 metų žymi aktorė Marilyn Monroe buvo pasakiusi: „Duok merginai gerą porą batų ir ji viešpataus šioje žemėje“. Egzistuoja daugybė įvairių mados atstovų pasisakymų apie madą, jos svarbą, dauguma šių mados pasaulio atstovų komunikuoja būtent taip – nauju stiliumi ir drabužiais. Tampa suprantama kad stilius, yra būdas pasakyti kas Tu esi be kalbėjimo.

Atmetus kiekvieną dieną matoma laisva apranga apsirengusio kaimyno, galime pastebėti kad yra daug žmonių kurie rengiasi reprezentatyviai, solidžiai, neretai dalimi įvaizdžio tampa net ir jų kvepalai ar kiti aksesuarai. Dauguma tokių atvėjų yra dėl to kad šie žmonės užima aukštas pareigas, dirba organizacijoje kur yra priimtas tam tikras aprangos kodas. Apie stilių darbovietėje kalba stilistė – Agnė Gilytė.

Dažnai bendrauju su moterimis, kurios užima rimtas pareigas ir yra įpareigotos kas dieną atrodyti nepriekaištingai. Tačiau net ir jų apranga laisvėja, dviejų dalių kelnių ar sijono kostiumėliai jau nebėra būtinybė, avėti aukštakulnius kiekvieną dieną tavęs taip pat nebegali reikalauti..“ – Straipsnyje rašo stilistė.


Kartais savo išvaizda galima nusiūsti ir negatyvią žinutę. Tai gali būti kolega, praeivis ar net žmonių auditorija. Vertėtų prisiminti kad neišlyginti drabužiai, susivėlę plaukai, netvarkinga apranga gali reikšti vieną – „Man nerūpi“. Išeiti į darbą ar į miestą neturėtų būti aplaidus sprendimas, reikia pagalvoti kad tai kaip tu atrodai keičia požiūri į tave iš kiekvieno žmogaus perspektyvos, todėl prieš dauguma kasdienių socialinių situacijų reikia neužmiršti skirtingos ir deramos aprangos. Daugelis mūsų nenorėtume kad darbo pokalbyje ar kalbant su kolega darbovietėje ant marškinėlių būtų per pietus valgytų cepelinų dėmė, o galbūt, reikėtų neužmiršti tinkamo makiažo prieš prezentaciją..?


Prof. Dr. Eugenijus Skerstonas, knygos „Įvaizdžio ideologija. Individo Aš“ autorius pokalbių laidoje „Pasaulis apie moteris“ teigia: „Iš kitos pusės niekas negali nurodyti žmogui laisvam pasaulyje, demokratinėje visuomenėje uždrausti atrodyti taip, kaip jis nori“, tačiau užsimenant apie stilių darbovietėje mados žinovas teigia esą aukštas pareigas užimantys asmenys turi būti savo įstaigos, institucijos įvaizdžio dalimi, kaip tai yra daugelyje vakarų šalių.


Tinkama apranga raktas į sėkmę. Autorius Eduardas Leliukas

2013 metais atliktas tyrimas „The influence of clothing on first impressions: Rapid and positive responses to minor changes in male attire“ atskleidė, kad net ir mažiausi pokyčiai stiliuje gali maksimaliai atkreipti stebėtojų dėmėsį.

Vadovaujantis šiuo rezultatu, galima teigti kad ir mažiausias neigiamas pokytis gali pridaryti didelių nesklandumų socialinėse situacijose. Tyrimo metu buvo atskleista, tai kaip jūs esate apsirengęs, sukuria labai aukšto lygio pirmąjį įspudį stebinčiam asmeniui. Žinant, kad dauguma žmonių yra greitai teisiantys kitą, o susidaro nuomonę dar greičiau – išaiškėjo kad stilius sudaro didelį pagrindą to,  kaip į jus bus žiūrima iš šono.

Ruošiantis svarbiems renginiams, susitikimams ar rezultatą duodančioms situacijoms, norint pasiekti didžiausią galimą naudą, palaikyti tvarkingą ir derantį aprangos stilių  – būtina. Tai kaip jūs būsite apsirengę, tokius jus ir prisimins, o pirmas įspūdis pas daugelį žmonių yra lemiamas faktorius norint atrakinti duris į naujas pažintys bei galimybes.

Pranešimas parengtas pagal:

CUST104: Boundless Communications: „Appearance: Dress and Posture“ | Saylor Academy

(PDF) The influence of clothing on first impressions: Rapid and positive responses to minor changes in male attire (researchgate.net)

Pagrindinės taisyklės, kaip turite atrodyti darbe – DELFI Stilius

J.Statkevičius stiliaus patarimų už dyką nedalija: „Nemokamai tik paukšteliai čiulba“ | Vardai | 15min.lt

 

Autorius
Eduardas Leliukas
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Eduardas Leliukas
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • noisy paradise
  • Nénuphar
  • Cuban coffee
  • Lincoln passage
  • Library
  • Eatery
  • Mensch
  • Public pier
  • Public pier

ThemeForest