• Pamiršai slaptažodį?

Darbas iš bet kur: netolima ateitis?

Darbas iš bet kur: netolima ateitis? Aut. Deimantė Katiliavaitė

Per pastaruosius dvejus metus nusistovėję įpročiai pasikeitė, tačiau labiausiai pasikeitė verslai ir komunikacija tarp vadovo ir darbuotojo. Darbą iš ofiso pakeitė darbas iš namų. Dauguma įmonių turėjo prisitaikyti prie besikeičiančių tendencijų, nes lankstumas darbui nuotoliu tapo dideliu privalumu.

Darbas iš bet kur paskutiniu laikotarpiu leido daugumai darbdavių ir įmonių darbuotojams suprasti jo teikiamą naudą, bet tuo pačiu ir iššūkius. Galima pripažinti, kad darbas nuotoliu yra toks pats įprastas, kaip darbas iš biuro. BNS atliko tyrimą, kuriame buvo apklausta 18 žinomų Lietuvos įmonių, nei viena jų neteigė, kad prašys darbuotojų grįžti dirbti iš ofiso, o leis pasirinkti kur dirbti jiems yra patogiau. Taigi kokių veiksmų turėtų imtis organizacijos, kad darbas vyktų sklandžiai, komunikacija nenutrūktų ir verslas augtų?

„Darbas buvo ir yra ten, kur daugelis gyvena, klesti, kovoja, patvirtina ar paneigia savo tapatybę arba yra šių dviejų dalykų“ theguardians.com teigė psichoterapiautė Siuzė Orbach.

 

Kai komandos nariai dalį ar netgi visą laiką dirba nuotoliniu būdu, vadovams reikia įrankių/mokymų, kurie jiems padėtų prisitaikyti prie esamų situacijų. Reikia įvertinti darbo krūvį, kaip tikslingai įvertinti darbo rezultatus, sukurti tobulėjimo planą ir kaip dažnai „atsigerti kavos“ per internetines platformas, tokias kaip Teams, Zoom, juk turi būti jausmas toks, lyg visi dirbtų vienoje fizinėje vietoje.

Didelė dalis vadovų turi būti pagalba nuotoliu dirbantiems žmonėms užmegzti ir palaikyti ryšį su kolegomis ir nepamiršti įmonės kultūros bei papročių, tačiau reiktų nepamiršti, kad komandos formavimui vistiek svarbus fizinis kontaktas, todėl retkarčiais komandos susitikimus daryti darbo vietoje, nors visi supranta kaip patogu yra dirbti, kai šaldytuvas, sofa  ir kiti patogumai yra ranka pasiekiami, o ką kalbėti apie galimybę dirbti iš užsienio.

Darbas iš bet kur: netolima ateitis? Aut. Deimantė Katiliavaitė

 

O kaip yra dėl  „teambuildingų“ nuotoliniu būdu? Yra daugybė būdų suburti komandą į vieną virtualią vietą, kurioje jie galėtų bendrauti visi, didelėmis grupėmis ir mažomis grupelėmis. Šiais laikais netgi yra įmonių, kurios siūlo savo paslaugas pravesti renginį nuotoliniu būdu darbuotojams esantiems bet kurioje pasaulio vietoje, juk svarbiausia turėti interneto ryšį.

„Nuotolinis darbas nuolat didina ir žmonių lūkesčius organizacijoms. Trokštama, kad šios pasirūpintų jų gerove – pradedant nuo saugių darbo sąlygų, baigiant mokymais ir psichine sveikata.“ Delfi  teigia „Manpower“ Lietuvos padalinio direktorė Božena Petikonis-Šabanienė.

Tačiau, kad ir kaip patogiai atrodo darbas iš namų, sodybos ar iš pajūrio, turime nepainioti darbui skirto laiko su laisvalaikiu ir turėti labai aiškų darbo grafiką, net ir tais atvejais kai atrodo kompiuteris ranka pasiekiamas. Yra įmonių kurios suteikia psichologo pagalbą, jei to reikia ir netgi apmoka už konsultacijas, viskas ir yra dėl to, kad po pandemijos likę dirbti nuotoliu, dažnai painioja darbo laiką su laisvu laiku ir nesilaiko įprastų darbo valandų. Dirba tiek, kiek yra darbų, o juk jų visada atsiranda dar ir dar, tačiau yra ir darbdaviui nenaudinga pusė, kai nėra matomas realus laikas praleistas nuotolinėje darbo vietoje ir kaip efektyviai dirbama, todėl dirbant iš bet kur yra svarbu sąmoningumas ir atsakomybės jausmas.

softline.com fotografija
Darbas iš bet kur: netolima ateitis? Aut. Nežinomas

Na ir pabaigai keli tikrai naudingi patarimai, kuriuos pritaikę vadovai gali sukurti efektyvesnį darbą komandos nariams:

  1. Palaikyti savo komandą ir reguliariai bendrauti naudojant internetines programėles
  2. Surasti patogiausią platformą bendravimui, kuri nebūtų susieta su asmeniniu darbuotojų laiko leidimu, nenaudoti Messenger platformos darbo reikalams
  3. Suteikti patogius įrankius darbui, pasirūpinti papildomais kompiuterio ekranais jei to reikia, pasirūpinti sklandžiu interneto ryšiu
  4. Nepamiršti apie saugią darbo aplinką, papildomus prisijungimus prie sistemų, kad informacija nebūtų pasiekiama su bendru interneto ryšiu
  5. Sudaryti lankstų darbo grafiką ir orientuotis į darbo rezultatus
  6. Pakviesti susitikti bent kartą per mėnesį, kad darbuotojai nepamirštų įmonės kultūros

Na ir internete tikrai galima rasti patarimų kaip elgtis, kai darbuotojai visgi nori pasirinkti darbo vietą, kur jiems yra patogiau, darbdavys turėtų nepamiršti, kad lankstumas yra labai svarbus aspektas renkantis organizaciją!

Tekstas parengtas pagal:

Autorius
Deimantė Katiliavaitė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Deimantė Katiliavaitė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Garden #
  • Orchid & flying plane
  • Suzy
  • Orchid
  • Market
  • Orchid ##
  • Old market
  • Orchid #
  • Hibiscus

ThemeForest