• Pamiršai slaptažodį?

Kaip ir kada kalbėtis su vaiku apie žalingus įpročius

Ryšis. ismag.com nuotrauka
Laikais, kai visi skubame, bėgame, darome kelis darbus vienu metu, o dar apie keturis galvojame į priekį. Ar visada spėjame pasidomėti, ką veikia mūsų vaikai? Apie ką jie galvoja? Kas juos neramina? Nesusimąstome apie tai, su kuo jie bendrauja internetinėje erdvėje, kokios informacijos ieško. Galvojame, kad jie dar per maži domėtis alkoholiu, rūkalais ar narkotikais? Tai kada tas tinkamas metas pradėti kalbėtis su vaikais apie žalingus įpročius ir priklausomybes? Kur kreiptis pagalbos?
Neatidėliokite pokalbio

Pradėti kalbėtis su vaiku apie tabako, alkoholio bei narkotikų žalą reikėtų nuo pat vaikystės ir ankstyvos paauglystės. Svarbu, kad apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo žalą daugiau informacijos vaikas gautų iš savo tėvų ar kitų jiems artimų suaugusiųjų asmenų, nes bendraamžiai ar internetas gali jiems suteikti klaidingų žinių.
Vaikų ligoninės Floridoje (JAV) gydytoja Larissa Moon teigia, kad kalbėtis su vaikais apie alkoholio ir kitų svaigiųjų medžiagų žalą būtina nuo mažens. Pokalbiai, pateikiant faktus ramiu tonu, vaikams suprantamais terminais gali numalšinti jų norą ir smalsumą išbandyti.

,, Pokalbiams pasitelkite situacijas iš gyvenimo: pamatėte televizijos ekrane žmogų su cigarete – papasakokite vaikui apie rūkymo žalą. Toks savaime prasidėjęs pokalbis gali paskatinti pasikalbėti ir apie kitas psichotropines medžiagas“, – kidshealth portalui teigia medikė.

 

,,Pokalbiui su vaiku reikia nepagailėti nei laiko, nei kantrybės. Kai vaikas paprašo pasikalbėti, nenukelkite to vėlesniam laikui. Įsitikinkite, kad nieks nepertrauks jūsų pašnekesio. Kalbą mėginkite pradėti iš anksto apgalvota įžanga, kuri turėtų skambėti kuo natūraliau. Pavyzdžiui, lyg tarp kitko užsiminkite apie neseniai skaitytą straipsnį ar matytą filmą apie narkotikus. Jei vaikas „užkibs“ už šios temos, būkite pasirengę jį išklausyti“, rašoma pakape.siauliai.lm.lt

Rodykite gerą pavyzdį

Dažniausiai vaikai renkasi gyvenimo būdą ir tam tikrus sprendimus perimdamas tėvų elgesio modelį. Viskas prasideda nuo tėvų elgesio su vaikais, rodomo pavyzdžio. Vaikai stebi tai, ką tėvai sako, daro ir jiems svarbus tėvų elgesys. Tėvai tūri stengtis rodyti gerą pavyzdį – vaikų akivaizdoje nerūkyti ir nevartoti alkoholio.

Domėkitės vaiku ir skirkite jam laiko

Vaikams taip pat yra svarbu, ar tėvai domisi jų gyvenimu ir kiek laiko praleidžia kartu su jais. Vaikai, kurie šeimoje jaučiasi mylimi, ženkliai mažiau vartoja tabaką ir alkoholį. Tad stenkitės surasti galimybių dažniau pabūti su savo vaiku.

,,Paverskite pokalbius su vaikais įprasta dienos dalimi. Raskite laiko daryti tai, kas jums patinka kartu kaip šeimai, o tai padeda visiems palaikyti ryšį ir atvirą bendravimą“, – pataria Larissa Moon.

Kur ieškoti pagalbos

,,Pastebėtina, kad piktnaudžiavimas alkoholiu, narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimas bei šeimų socialinių įgūdžių stoka išlieka pagrindinėmis priežastimis, dėl kurių daugiausia šeimų įrašoma į apskaitą visoje Lietuvoje“ ,- ugdykim.lt teigia prof.dr. Laima Bulotaitė.

Priklausomybės. Fortham News iliustracija

 

Jeigu tėvai nežino kaip kalbėti su vaiku ar paaugliu ir jeigu vaikas jau ,,įklimpo‘‘ į priklausomybę nuo psichoaktyviųjų medžiagų, Lietuvoje veikia ,,Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas‘‘ kur suteikiama informacija apie prevenciją ir gydymą.
Socialinę ir psichologinę pagalbą vaikams, vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas, teikia savivaldybių pedagoginėse psichologinėse tarnybose dirbantys specialistai, švietimo ir globos įstaigose dirbantys socialiniai pedagogai, psichologai, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai.

Vaikai nėra per maži jokiems pokalbiams. Svarbu rasti jiems laiko, išmokti komunikuoti ramiu tonu, parinkti jiems suprantamus žodžius. Svarbu užmegzti tvirtą tarpusavio ryšį, puoselėti pasitikėjimą, rodyti tinkamą pavyzdį ir suvokti, kad vaikai daug greičiau įsisavina informaciją nei suaugę. Geriausia, kad jie šią informaciją gautų iš pačių artimiausių žmonių.

Straipsnis parengtas pagal:

kidshealth.org  Pokalbis su savo vaiku apie narkotikus

pakape.siauliai.lm.lt  Kaip apie narkotikus kalbėti su paaugliais?

 

 

Autorius
Jūratė Vasiliauskaitė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Jūratė Vasiliauskaitė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • noisy paradise
  • Nénuphar
  • Cuban coffee
  • Lincoln passage
  • Library
  • Eatery
  • Mensch
  • Public pier
  • Public pier

ThemeForest