• Pamiršai slaptažodį?

Dulos. Madingas pinigų švaistymas ar reali pagalba komunikuojant?

Dulos palaikymas. Aut. Natasha Weiss

Šiuolaikinis pasaulis nesustoja nei sekundei. Visi skuba, lekia, reikalauja vis daugiau dėmesio bei paslaugų. Kiekvienas mūsų stengiasi tas paslaugas ar produktus gauti kuo kokybiškesnius. Tas, be abejo, liečia sveikatą bei mediciną.

 NEPATIKIMA PATIKIMA MEDICINA

Nors vis labiau girdime, kad medicina tai netikslus mokslas arba, kad šiuolaikinė medicina tai tik paslaugų sfera. Vis dėl to tikimės būti išklausyti, suprasti ir tinkamai aptarnauti. Tačiau mažai kas iš tikrųjų pats rūpinasi savo sveikata bei prisiima atsakomybę už savo gyvybę. Ką jau kalbėti apie kito žmogaus gyvybę, nors tai būtų ir pačių vaikas. Šiuolaikiniai žmonės vis dar nori tikėti, jog gydytojai „gali“, „privalo“, „tūri“ arba „žino geriau“.

Keletas paskutinių metų parodė visišką medicinos fiasko ir pagaliau pažadino daugelio žmonių sąmoningumą. Kuo suskubo pasinaudoti alternatyviosios medicinos atstovai: naturopatai, bioenergetikai, teta praktikai, dulos bei daugelis kitų, holistinės medicinos atstovų.

DULA NE PRIBUVĖJA

Dažnai žmonėms siūloma patikėti, jog „viskas kas naują, tai gerai pamiršta sena“. Iš tikrųjų daugeliui „senų kaip pasaulis paslaugų“ nėra net amžiaus laiko. Nors toks terminas, kaip dula(sen. gr. δούλη – „moters tarnaitė“ arba „vergė“) pirmą kartą buvo paminėtas 1973 metais, knygoje „Švelni dovana: maitinimas krūtimi“ ( Raphael D., 1973 ), oficialiai apie dulas prakalbo ir pradėjo pažintį su jų paslaugomis įkūrus „DONA International“ organizaciją, tik 1992 metais. Šiuo metu dulos veikla dažnai siejama su pagalba gimdančiai namuose moteriai. Ir, kaip rodo tyrimai, tokia pagalba yra labai reikalinga ir pozityviai veikia gimdymo procesą ne tik padedant gimdyvei namuose, bet ir gimdymo namuose, ligoninėse. 

Rūpinimasis mama. Aut. Decue Wu

Nuo pat pradžių dulos veikla buvo traktuojama kaip pagalba moteriai po gimdymo.  Šiais laikas vėl labai populiarėja postpartum(eng. pospartum – po gimdymo) dulos paslaugos. Įkurtos asociacijos, bendruomenės, vyksta mokymai.

REIKŠMINGOS GYVENIMO ŠVENTĖS

Paslaugų sferoje labai aktyvią poziciją užima renginių organizavimo agentūros. Dėka jų visi mes puikiai žinome, kad privalu ruoštis šventei. Išleisti visas santaupas,kad šventė būtų šventiška jau yra įkalta šiuolaikinių žmonių pasąmonėje.

  • Gimtadieniai
  • Įmonių renginiai
  • Naujieji metai
  • Vestuvės
  • Sezoninės bei religinės šventės

Be nuoseklaus planavimo ir pasiruošimo, atrodo, ir pati šventė neįvyks. Jaunikis neatvažiuos, ar nuotaką staiga pamirš kaip dažytis ir apsirengti. Be abejo, tokią įspūdingą dieną norisi, kad viskas būtų tobula. Tokiam įvykiui kaip vestuvės, kuris tarp kitko, retam pasitaiko tik kartą gyvenime, ruošiamės pusė metų ar metus mažiausiai. Jauniesiems privalu išklausyti kursus bažnyčioje, pasamdyti visą komanda specialistų, išstudijuoti grožio ir paslaugų sferą, ir žinoma, išleisti begalę pinigų. Viskas tik tam, kad viena eilinė diena taptu išskirtinė. Ir čia vien vestuvės, kurių kaip minėjau, per visą jaunųjų žmonių gyvenimą gali būti net ne trys ir ne penkios. Ką jau kalbėt apie kasmetinius gimtadienius, įmonių vakarėlius, šeimos bei kitas sezonines kasmet įvykstančias šventes. Ir kiekvienai mes stengiamės tinkamai pasiruošti.

SVARBIAUSIA DIENA

Lenktyniaudami su laiku pamirštam vos ne svarbiausią dieną savo gyvenime. Savo vaiko gimimo diena. Kurį, lyginant su be perstojo pasikartojančiomis šventėmis būna tik kartą gyvenime. Ir nors atsitinka taip, kad šeimoje auga du, trys ar aštuoni vaikai, kiekvieno naujo žmogaus gimdymo diena būna tik kartą. Būtent ta vienintelė diena, daugelyje atvejų, įtakoja tolimesnę vaiko raidą ir sveikatą. Būtent kiekvieno konkretaus vaiko gimdymo diena lemia naujai gimusios mamos prisiminimus, sveikatos ir emocinę būseną visam likusiam gyvenimui.


„Tai yra tą išskirtinė diena, kuriai pasiruošti turime konkretu laiko tarpą ir didžiulius informacijos resursus. Tačiau retai laimės apimtai mamai ateina mintis, kad jai pačiai reikėtų labai gerai pasiruošti šiai svarbiausiai jos gyvenime šventei. Moterys įsitikinusios tuo, kad ligoninėje gydytojai viskuo pasirūpins ir susitvarkys patys“ – sako klinikinė psichologė ir dula Daria Utkina


Remiantys tyrimais, dulų mokymams skirtomis knygomis ir praktikuojančių dulų patirtimi galima teigti, jog šiuolaikiniai moteriai vis labiau prireikia dulos pagalbos.

Švelnumas. Aut. A.Kurojedova

Kai gėda ar baisu prašyti draugės, kai partneris nori būti kartu, bet bijo, kai pati moteris skuba kiekvieną sekundę. Labai pravartu šalia turėti kvalifikuotą moterį, bet ne gydytoją. Paramą ir pagalbą, bet ne draugę, mamą ar sesę. Tuo svarbiausiu momentu, kai patyrusi, išsilavinusi ir socializuota moteris tampa bejėgiu, viskuo tikinčiu vaiku, ateina dulos momentas. Žinančios, mokančios, palaikančios, padedančios. Darančios būtent tą, kas tuo mementu yra reikalinga gyvenimą dovanojančiai moteriai. Laikančios už rankos ir paduodančios arbatą, kartu kvėpuojančios arba tiesiog esančios kiekvieną sekundę šalia.

Tą akimirką, kai moteris atsiriboja nuo esamos aplinkos, dula yra jos akis, ausys ir burna komunikuojant su šalia likusiu ir laukiančiu naujo žmogaus pasauliu.

Tekstas parengtas pagal:

  1. Visuotinė lietuvių enciklopedija
  2. Vikipedija. Laisvoji enciklopedija
  3.  Dana Raphael (1976, New York )The Tender Gift: Breastfeeding.
  4. Dona International
  5. Lietuvos dulų asociacija 
  6. American pregnancy association
  7. CAPPA (Childbirth and Postpartum Professional Association)
  8. Дарья Уткина в интервью НЭН о том, кто такая доула и зачем она нужна  современной женщине

  9. National library of medicine
  10. Марина Чечеткина в интервью на канале Olant. Доула. Зачем нужна доула в родах? Кто такая доула. 
Autorius
Anastasija Kurojedova
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Anastasija Kurojedova
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Helicomore
  • Yorkstr.
  • Eyes
  • Concierge
  • Vajras en valdrague
  • J.
  • Walk
  • Querschnitt
  • Sunbath

ThemeForest