• Pamiršai slaptažodį?

Bendravimas per atstumą: kaip teisingai intepretuoti žmogaus jausmus

 

Bendravimas per atstumą (Aut.,Reda Šalkauskaitė)

Bendravimas pastaraisiais metais sparčiai keitėsi. Žmonės buvo priversti iškeisti tiesioginį bendravimą į virtualų: darbas ir mokslai iš namų, santykiai per atstumą, konferencijos per išmaniuosius įrenginius. Tačiau kaip žinoti, kaip reikia teisingai perteikti nuotolinę žinutę, kaip teisingai ją suprast ir interpretuoti, kai nematai žmogaus gyvai?

Galime sakyti, kad bendravimas per atstumą yra ir savotiškas išbandymas, kurio dėka galima patikrinti kokie lojalūs yra darbuotojai, kaip mokiniai ar studentai sugeba mokytis nuotoliniu būdų, o santykiuose esančias poras skiriantis atstumas, priverčia išmokyti pasitikėjimo vienas kitu.

Bendravimas per atstumą, santykių išbandymas?

Šiais laikais turbūt sunku rasti porą, kuri nebūtų patyrusi atstumo išbandymo. Tačiau iškyla klausimas, ar vis dėl to tai santykiams yra naudinga ar žalinga? Galima teigti, kad tai kas vienam yra vaistas, kitam gali būti nuodas. Tas pats ir su meile per atstumą. Kaip teigė psichoterapeutė Lina Vėželienė: „Jei pora nuolat konfliktuoja, patiria įtampa, pagyventi atskirai yra netgi rekomenduotina“. Gal ne veltui sakoma, kad dalykų vertę suvokiame tik juos praradę. Panašiai ir su antrąją puse. Emocija, kurią patiri, kai jo/jos nėra, yra puikus indikatorius, padedantis nustatyti, kur link juda jūsų santykiai, ir kokius jausmus sukelia atstumas.

Dėka išmaniųjų įrenginių kurie mums suteikia galimybę bendrauti su kitais žmonėmis, kad ir kuriame pasaulio gale būtume, tai yra pagrindinė priemonė padedanti mums palaikyti ryšį su antrąją puse. Pamastykime, kad ir kaip keistai tai nuskambėtų, bet galbūt žmonės būdami toli vienas nuo kito sugeba daugiau ir dažniau pabendrauti vienas su kitu, nei poros gyvendamos kartu?

,,Susirašinėdami internetu negalime suprasti jausmų bei intonacijos,o vaizdo skambučiai nepakeičia prisilietimo,tačiau technologijos geba palengvinti laikiną išsiskyrimą,kadangi jomis perduodame dėmesį ir ištirpdome skiriantį atstumą.“ aina.lt  teigė psihoterapiautas Dainius Jakučionis.

Atkreipkime dėmesį į smulkmenas

Mūsų bendravime neįtikėtinai didelę reikšmę turi nežodinė komunikacija – emocijos, mimikos, gestai, bei kūno kalba. Nežodinė komunikacija sudaro du trečdalius visos komunikacijos. Gyvame bendravime yra labai svarbu sutelkti dėmesį į kalbos ritmą ir intonaciją, taip parodoma kokia yra žmogaus emocija, bei kaip žmogus yra sutelkęs dėmesį į tą akimirką.

Bendravimo būdai (Aut.,Reda Šalkauskaitė)

 

 

 

 

 

 

 

Kaip rašoma housepsych.com  ,,Daugelis mokslininkų įsitikinę, kad tik 7% informacijos perduodama žodžiais, 38% duomenų siunčiama naudojant garso priemones, tarp kurių yra balso tonas, intonacija, o 55% – neverbalinės sąveikos priemonėmis, iš tikrųjų naudojant pirminius nesusijusius komponentus. Iš to išplaukia, kad žmonijos bendravimo esmė yra ne pasakyta informacija, o jos pateikimo būdas.“

 

Kodėl yra savarbu pasirinkti tinkama kanalą?

Vis labiau tobulėjant technologijoms ir daugėjant įvairiausioms bendravimo programėlėms,  visiems bendravimo poreikiams, trumpiems ir greitiems klausimams ar ilgiems pokalbiams, labai svarbu mokėti pasirinkti tinkamą kanalą . Kiekvienas iš šių kanalų turi savo naudojimo paskirtį, pavyzdžiui, pokalbiui su draugu ar antrąją puse būtu tikslinga pasirinkti tokias programėles kaip:

  • Viber
  • WhatsApp
  • Instagram
  • Facebook
  • Telegram
  • Messenger
Dirbant nuotolinį darbą ar mokymosi tikslams, viena iš populiariausių programėlių kuri itin išpopuliarėjo pastaruoju metu, dėl vykusio karantino, tai ZOOM“kurios pagalba galima lengvai ir greitai vykdyti darbo konferencijas, mokymus, video skambučius, susirašinėjimus, renginius. Renkantis kanalą labai svarbu jį pasirinkti pagal paskirtį, kad nekiltų problemų dėl netikslingai pateiktos informacijos ar netinkamai panaudoto kanalo. Juk negalime vykdyti darbo pokalbio ,,Messenger“ programėlėje ar kalbėtis su antrąją puse apie meilę per ,,Zoom“ ar ,,Slack“ programėles. Tik tikslingai pasirinktas kanalas, vienas iš pagrindinių būdų, padedantis sumažinti nesusikalbėjimą. 
Programa ,,Zoom“
Kokių veiksmų imtis

Apibendrinus bendravimą per atstumą iškyla klausimas, kokių veiksmų imtis, kad kiltų kuo mažiau nesusikalbėjimų bendraujant per atstumą tiek darbe tiek santykiuose? Atsakymas labai paprastas.

  1. Apgalvoti žinutes emocinį toną
  2. Tinkamai pasirinkti kanalą
  3. Pasirūpinti teisinga kalba
  4. Valdyti emocijas
  5. Taktiškai naudoti gestikuliaciją
  6. Naudoti daugiau „emoji“ realiai nuotaikai perteikt

Nuotolinis komunikavimas ir bendravimas, reikalauja daug pastangų ir įdirbio, kad ištrasnliuotas būtų suprastas taip, kaip mes norime. Sklandi komunikacija, nesvarbu kokia forma, ar nuotoline ar tiesiogine, priklausys tik nuo mūsų pačių, ar teisingai ją perteiksime parinkdami teisingus kanalus, bei rasime tinkamus būdus ištransliuoti norimus jausmus ir emocijas.

 

 

Autorius
Reda Šalkauskaitė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Reda Šalkauskaitė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Mauvais œil/bonne étoile
  • bonne étoile/mauvais œil
  • Nat cleans the squids
  • Ramadan lamp
  • Nat
  • Buster
  • En quête d'objets objets d'enquête
  • Bastien
  • Matteo

ThemeForest