• Pamiršai slaptažodį?

Virtuali realybė- ,,Metaverse“. Kaip keičiasi mūsų bendravimas ir komunikacija?

Virtuali realybė. Vizualizacijos aut. Erlandas Titovas

Piešiniai urvuose, dūmų signalai, pašto karveliai, popieriniai laiškai, telegrafas, tai priemonės, kuriomis komunikavo mūsų protėviai. Dabar laikydami savo rankoje išmanųjį telefoną mes smalsumo vedami galime ,,pagooglinti“ ir išsiaiškinti, kas tas telegrafas ir su kuo jis ,,valgomas‘‘.


Telegrafą Samuelis Morzė sukonstravo 1873m. šis jo išradimas buvo lūžis istorijoje, kuris pasaulį pakeitė amžiams pakeldamas komunikacijos greitį į kitą lygį.


Nors nuo telegrafo išradimo praėjo mažiau negu 150 metų, dabar komunikacija ir jos priemonės yra neatpažįstmai ištobulėjusios, kurios mus supa visur ir visada. Šiandieninis atitikmuo telegrafui yra išmanusis mobilus telefonas, kuriuo galime ne tik nusįusti SMS žinutę, bet ir skambinti, klausyti radijo, žiūrėti televiziją, sįusti el.laiškus, bei naršyti internete.
Technologija yra progresyvi, kuri nuolat keičiasi ir sparčiai juda į priekį. Technologijų dėka mes dabar esame tiek pažengę, kad galime komunikuoti momentiškai būdami, bet kurioje pasaulio vietoje. Socialiniai tinklai yra pavyzdys, kaip komunikacija pasikeitė ir kokias galimybes dabar turime. Pokalbių kambariai ir įvairios bendravimo programėlės su vaizdo skambučių funkcijomis leidžia žmonėms būti kartu net ir esant atskirai.
Komunikacinės technologijos nenustoja evoliucionuoti ir sekantis etapas – virtuali realybė, dar kitaip žinoma ,,Metaverse‘‘ vardu.

Sąvoka „Metaverse“ 1992 m. sugalvojo amerikiečių rašytojas Neal Stephens ir panaudojo savo mokslinės fantastikos romane „Snow Crash“. Romano veikėjai naudodami savo skaitmeninius avatarus tyrinėja internetą, dažnai tam, kad pabėgtų nuo savo realybės.

,,Metaverse‘‘ yra skaitmeninė terpė, pakeisianti pasaulį. Virtuali realybė žmonėms suteiks galimybę aplankyti vietas, į kurias fiziškai būtų labai sudėtinga arba neįmanoma nukeliauti ir leis patirti naujus pojūčius, kurie realiame gyvenime neįgyvendinami. Realybė, kurioje dabar gyvename yra tik pereinamasis etapas, į tai kas mūsų laukia jau netolimoje ateityje.


,,Metaverse‘‘ yra erdvė, kurioje ,,realius‘‘ dalykus galėsime daryti skaitmeninės realybės versijoje.


Pasaulis virtualioje realybėje. Nuotraukos aut. Erlandas Titovas

Komunikacinės technologijos daro didžiulę įtaką tam kaip mes suvokiame realybę.
Užteks užsidėti VR akinius ir galėsime pasinerti į kitą pasaulį, kuriame galėsime apsipirkinėti, vykti į susitikimus su kolegomis ir klientais, organizuoti vakarėlius ar eiti į pasimatymus. Virtuali realybė nėra teleportacija, bet šiandien būtent ,,Metaverse‘‘ koncepto technologija yra arčiausiai to. Anot ,,Facebook‘‘ įkūrėjo ir vieno žinomiausio ,,Metaverse‘‘ entuziasto ir vystytojo Marko Zuckerbergo,- ,,žmonija ateityje persikels į ,,Metaverse‘‘ taip iškeisdama realybę į pasaulį, kurį kurti ir visiškai valdyti bus galima patiems“. Svečiuodamasis pas Lex Fridman youtube podkaste jis tvirtina, kad ateis momentas, kai virtualus pasaulis bus toks realistiškas, įtraukiantis ir patogus, kad nesinorės iš jo grįžti.
Technologijos kelia pasaulį į neregėtas aukštumas, kurių nė nebuvo galima nuspėti prieš dešimt metų. Skaitmeninis pasaulis auga labai dideliu tempu ir neša vis naujas patirtis vartotojams. Nors virtualios realybės pasaulis dar nėra visiškai sukūrtas, tačiau jau dabar daugelis žmonių savo didžiąją laiko dalį praleidžia skaitmeninėje erdvėje.
Šimtai įmonių ir organizacijų visame pasaulyje siekia, kad ,,Metaverse‘‘ taptų realybe. Tai neabejotinai yra vienas iš tokių ambicingų projektų, kuriam įsitvirtinti ir pasiekti masę žmonių prireiks daug laiko ir pastangų, bet dėl naujausių technologijų pažangos, tai nebėra tolima svajonė.

Pasak Marko Zuckerbergo visi privalumai, kuriuos dabar gauname iš asmeniškų susitikimų ir bendravimo vaizdo pokalbiais gali būti perkelti į virtualią erdvę per ateinančius penkerius metus ir pranokti visų lūkesčius.

Ar ,,Metaverse‘‘ yra tikrai tokia ateitis kokios mes norime ?

Jau dabar yra aišku, kad skaitmeninės technologijos, o ypač socialinė žiniasklaida gali labai pekenkti mūsų psichinei sveikatai. ,,Metaverse‘‘ konceptas mums siūlo dar labiau skątinti skaitmenininį įsitraukimą ir aktyvumą, taip naikindamas ribas tarp realybės ir virtualios realybės. Nuolatinis gyvenimas dviejuose atskiruose, bet persipinančiuose pasauliuose bus labai varginantis tiek fiziškai tiek protiškai, o tai neabejotinai turės didelės įtakos mūsų psichinei savijautai.
Juk tam, kad mūsų mąstymas ir elgsena funkcionuotų tinkamai, mums yra reikalingas kokybiškas laiko praleidimas gamtoje ir bendravimas su kitais žmonėmis. Gyvendami ,,Metaverse‘‘ realybėje praleisime vis mažiau laiko duodami savo kūnui ir smegenims to ko jiems reikia ištikrųjų.
Kokios pasekmės gręsia mūsų emocinei ir socialinei raidai ? Kokie galimi pavojai psichikai ir fizinei sveikatai?
Prieš apsigyvenant skaitmeninėje realybėje, kurioje dirbsime, žaisime ir ilsėsimės, gal vis dėl to reiktų stabtelti ir gerai pagalvoti prieš užsidedant VR akinius?

VR akiniai. Vizualizacijos aut. Erlandas Titovas

Tekstas parengtas pagal:
Lex Fridman podkastas
Teenvogue.com
cnbc.com
wholegraindigital.com
wikipedia.org

Autorius
Erlandas Titovas
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Erlandas Titovas
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Mauvais œil/bonne étoile
  • bonne étoile/mauvais œil
  • Nat cleans the squids
  • Ramadan lamp
  • Nat
  • Buster
  • En quête d'objets objets d'enquête
  • Bastien
  • Matteo

ThemeForest