• Pamiršai slaptažodį?

Kodėl UX/UI paslaugos svarbios tavo verslui?

Dizaino planavimas. Aut. @uxindo

Šiais laikais, kuomet dauguma dalykų persikėlė į virtualią erdvę, nepakanka turėti paprasto, šiek tiek nuobodaus tinklapio savo paslaugoms pristatyti. Konkurencija virtualioje erdvėje ne ką mažesnė nei realiame gyvenime, kad būtum pastebėtas, reikalinga išsiskirti iš minios, todėl būtina pagalvoti apie visus įmanomus dalykus, kurie atkreiptų vartotojo dėmesį ir priverstų jį likti jūsų tinklapyje kuo ilgiau. Ar kadanors teko jausti tą jausmą, kai užėjus į tinklapį, norisi jį iš karto uždaryti vien todėl, kad akys raibsta nuo krūvos tarpusavyje nederančių spalvų, skirtingų šriftų, nepatogaus valdymo? O ar žinote, kad didelė dalis vartotojų puslapį palieka vos po pirmųjų 30 sekundžių? Prastas puslapio dizainas gali būti priežastimi, kodėl vartotojas neužsibūna tinklapyje ir jį greitai palieka.

Didelė dalis vartotojų puslapį palieka vos po pirmųjų 30 sekundžių.

 

Už puslapio dizainą ir vartotojo patirtį tinklapyje atsakingi UX/UI dizaineriai. Pasistengsiu trumpai supažindinti su šia IT sritimi ir padėsiu suprasti, kodėl tai reikalinga jūsų verslui.

Pradėkime nuo pradžių… Kas yra UX/UI dizainas?

UI dizainas

Angliškai user interface, lietuviškai vartotojo sąsaja – vartotojo sąveika su kompiuteriu, internetine svetaine ar programa. Vartotojo sąsaja apima visus vizualinius aspektus bei estetinį vaizdą puslapyje. UI dizaino principai atsakingi už patogią vartotojo patirtį. Visi pasirinkimai turėtų būti aiškūs ir lengvai suprantami, išdėstyti taip, kad vartotojo patirtis būtų reikalaujanti minimalių jo pastangų, siekiant užtikrinti maksimalų rezultatą. UI dizaineris turi gerai išmanyti varotojo psichologiją ir ją pritaikyti kuriant puslapio dizainą.

UX dizainas

Angliškai user experience, lietuviškai lengviau suprantama, kaip puslapio koregavimas atsižvelgiant į vartotojo elgseną puslapyje. Čia didžiausias dėmesys skiriamas puslapio struktūrai ir navigacijai, analizuojama vartotojo elgsena puslapyje ir pagal gautus duomenis puslapis pritaikomas efektyvesniam naudojimui.

Darbo eigoje. Aut. Gabrielė Snukiškytė

 

Priežastys, kodėl UX/UI dizainas reikalingas tavo verslui

1. Pagerinsite pardavimus

Patraukli puslapio išvaizda pritraukia daugiau vartotojų, o patogus valdymas nesukelia papildomų rūpesčių vartotojui nueiti iki maksimalaus laukiamo rezultato – jūsų siūlomo produkto ar paslaugos įsigijimo. UX/UI dizainerių užduotis ne tik sukurti patrauklią puslapio išvaizdą, bet ir užtikrinti, kad kliento kelionė jūsų puslapyje būtų aiškiai suprantama, patogi ir kad kiekvienas mygtukas būtų „po pirštu“, kai jo reikia.

2. Sukursite teigiamą savo prekinio ženklo įvaizdį

Sukurti įsimintiną pirmąjį įvaizdį yra labai svarbu. Daugumai vartotojų jų sprendimams daro įtaką tiesiog spalvos, tad jei puslapio dizainas nebus patrauklus, klientai neatkreips dėmesio į svarbias detales. Prieš kuriant tinklapį, rekomenduojama tinkamai išanalizuoti savo auditoriją, žinoti, kas labiausiai pritraukia jos dėmesį ir galiausiai prie auditorijos pritaikyti savo tinklapį. Tokiu būdu padidinsite savo auditorijos pasitenkinimą, prekės ženklas taps mielesnis ir labiau įsimintinas.

3. Būsite labiau pastebimi

Įdomu tai, kad „Google“ paieškos varikliai iškelia puslapį į viršų analizuodami vidutinį klientų naršymo laiką, elgseną, klientų kelionės pabaigą. Kuo puslapis patogesnis vartojimui, tuo didesnė tikimybė, kad būsite lengviau pastebėti. Puikiai atliktas UX/UI darbas gali jums padėti atsidurti auštesniuose „Google“ paieškos reitinguose, o tai užtikrins sėkmingesnį verslą ir didesnį pelną.

Darbo priemonės. Aut. Gabrielė Snukiškytė

 

Kaip jau galima suprasti, sėkmingam verslui nepakanka turėti tik gerą produktą ar paslaugą, svarbu sukurti ir gerą įvaizdį, prekės ženklą. Tiek, kiek pastangų ir dėmesio skirsite savo puslapiui, tiek pelno grįš jums atgal. Pelną reiktų suprasti ne tik pinigine išraiška, bet ir įvaizdžio prasme. Jūsų prekės ar paslaugos įvaizdis, tai būdas atpažinti ir prisiminti jūsų produktą.

„Stiprus prekės ženklo identitetas lemia įsimintinumą ir potencialiai didina ryšį, kuria bendruomenę, ambasadorystę tarp prekės ženklo ir žmonių.“ – teigia Kamilė Rimkutė, „INK agency“ skaitmeninių projektų vadovė.

 

Tekstas parengtas pagal:

  1. Balta idėja, https://www.baltaideja.lt/blogas/kas-yra-ui-ir-ux-dizainas/
  2. Molly Fitz – Patrick, 2022 https://www.interaction-design.org/literature/article/10-reasons-to-become-a-ux-designer-in-2022
  3. Indeed Editorial Team, 2022 https://www.indeed.com/career-advice/career-development/user-interface
  4. Indeed Editorial Team, 2021 https://www.indeed.com/career-advice/career-development/what-is-ux
  5. Kamilė Rimkutė, 2021 https://www.delfi.lt/m360/naujausi-straipsniai/kur-prasideda-ir-baigiasi-prekes-zenklo-ivaizdis.d?id=89086841
Autorius
Gabrielė Snukiškytė
Žiūrėti visas naujienas
Palikti komentarą

Autorius Gabrielė Snukiškytė
KOMUNIKACIJA kitaip

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Inverted widget

Turn on the „Inverted background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Accent widget

Turn on the „Accent background“ option for any widget, to get an alternative styling like this.

Elena Baranauskaite

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Mauvais œil/bonne étoile
  • bonne étoile/mauvais œil
  • Nat cleans the squids
  • Ramadan lamp
  • Nat
  • Buster
  • En quête d'objets objets d'enquête
  • Bastien
  • Matteo

ThemeForest